Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, stabilește noi obiective de apărare pentru 2023

  • 28 Decembrie 2022 09:43
Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, stabilește noi obiective de apărare pentru 2023

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a prezentat un set de noi obiective pentru consolidarea capacităților de apărare ale țării în 2023, în cadrul unei reuniuni cheie a oficialilor Partidului Muncitorilor, a relatat miercuri presa de stat, conform Agerpres.

Liderul Coreei de Nord prezidează săptămâna aceasta o importantă reuniune plenară anuală a Comitetului Central al partidului de guvernământ în capitala Phenian, unde el și alți lideri de rang înalt își prezintă obiectivele politice pentru 2023 în domenii-cheie precum diplomația, securitatea și economia.

În raportul său, prezentat marți, în cea de-a doua zi a reuniunii, Kim a analizat ''noua situație provocatoare creată în peninsula coreeană și situația politică internațională'', a relatat agenția de presă de stat KCNA.

Liderul nord-coreean a vorbit despre "orientarea luptei împotriva inamicului /.../ pentru a apăra suveranitatea și interesele naționale", precum și "noile obiective-cheie pentru a consolida capacitatea de apărare independentă".

KCNA nu a precizat ce anume vor presupune aceste obiective de apărare, dar Kim a declarat recent că țara sa dorește să aibă cea mai puternică forță nucleară în viitor.

Anunțul vine într-un moment de tensiuni sporite în peninsula coreeană, în condițiile în care Coreea de Nord a testat de mai multe ori în acest an rachete cu capacitate nucleară, încălcând rezoluțiile ONU. Phenianul este supus unor sancțiuni internaționale dure din cauza programului său de înarmare nucleară.

Coreea de Nord a lansat vinerea trecută cel puțin o rachetă balistică spre Marea Japoniei, potrivit Statului Major sud-coreean. Luni, armata sud-coreeană a anunțat că a desfășurat avioane de vânătoare și elicoptere de luptă după ce cinci drone nord-coreene au intrat pe teritoriul său, dintre care una a ajuns aproape de spațiul aerian al Seulului.

Coreea de Sud și Statele Unite au reluat în acest an exercițiile militare comune la scară largă, care au ca scop principal descurajarea Coreei de Nord.

Recent, Phenianul a amenințat și Japonia, după ce această țară a decis practic să își dubleze bugetul pentru apărare până la 2% din Produsul Intern Brut în următorii cinci ani, ca parte a unei noi strategii de securitate pentru a contracara potențialele amenințări din partea Phenianului și acțiunile mai îndrăznețe ale Beijingului.

Ministerul Afacerilor Externe de la Phenian a acuzat Japonia că a schimbat fundamental mediul de securitate din Asia de Est. Phenianul va întreprinde acțiuni militare decisive pentru a-și proteja drepturile, a declarat acesta.

Reuniunile plenare de sfârșit de an ale Coreei de Nord permit de obicei regimului să dezvăluie prioritățile țării, atât pe plan intern, cât și în străinătate. Detaliile complete ale evenimentului în desfășurare vor fi anunțate în cursul acestei săptămâni.

În timp ce Kim Jong Un s-a concentrat pe economia națională la reuniunea plenară din 2021, analiștii se așteaptă în general la o schimbare de ton pentru a se concentra pe armată în acest an. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău