Liderul nord-coreean Kim Jong Un îl primește la Phenian pe președintele sud-coreean Moon Jae-in

  • 18 Septembrie 2018 08:23
Liderul nord-coreean Kim Jong Un îl primește la Phenian pe președintele sud-coreean Moon Jae-in

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a sosit marți la Phenian pentru al treilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, relatează Reuters. Obiectivele declarate ale întâlnirii sunt denuclearizarea peninsulei coreene și încheierea oficială a războiului dintre Nord și Sud.

Kim, alături de soția sa, Ri Sol Ju, de sora sa, Kim Yo JOng și de alți înalți oficiali ai regimului, și-a întâmpinat oaspetele cu îmbrățișări și zâmbete. Evenimentul a fost salutat de sute de nord-coreeni în costume tradiționale, cu flori și steaguri ale celor două țări. Un banner afișa mesajul "Bun-venit fierbinte la Phenian președintelui Moon Jae-in!". Președintele sud-coreean a trecut în revistă o gardă de onoare numeroasă, însoțită de o orchestră militară.

Rezultatele summitului inter-coreean sunt așteptate ca un indiciu pentru șansele unei a doua întâlniri a lui Kim cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, arată Reuters. Încă nu se cunosc intențiile liderului de la Phenian privind renunțarea la armele nucleare, așa cum i-a promis lui Trump în iunie, în Singapore.

Trump a anulat în august o vizită în Coreea de Nord a secretarului de stat american, Mike Pompeo, și i-a cerut lui Moon să acționeze ca "prim negociator" cu Kim. Înainte de decolarea spre Phenian, președintele sud-coreean a declarat: "Dacă după această vizită se reia dialogul între Coreea de Nord și SUA, ar fi în sine foarte semnificativ".

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun, citat de Reuters, scria marți că "responsabilitatea este clar a Statelor Unite" din cauza "încăpățânării lor lipsite de sens, iraționale ca țara noastră să își dezmembreze capacitățile nucleare complet, verificabil și ireversibil" fără ca americanii să arate "vreo intenție de a construi încrederea, inclusiv prin declararea sfârșitului războiului".

Dialogul oficial între Kim și Moon va avea loc după prânz. Potrivit detaliilor oferite de un oficial sud-coreean, va urma un spectacol muzical și un dineu de bun-venit. Vizita va dura trei zile, președintele Coreei de Sud urmând să se întoarcă la Seul joi.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău