Liderul nord-coreean a fost invitat în SUA de Donald Trump, care anunță reluarea negocierilor; Kim Jong Un se declară optimist

  • 30 Iunie 2019 16:17
Liderul nord-coreean a fost invitat în SUA de Donald Trump, care anunță reluarea negocierilor; Kim Jong Un se declară optimist

Președintele Donald Trump a declarat că l-a invitat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să viziteze Statele Unite, la scurt timp după ce a mers alături de acesta pe teritoriul Coreii de Nord, o premieră pentru un președinte american, relatează duminică AFP și Reuters.

"Se va întâmpla într-o zi sau alta", a afirmat președintele Trump la încheierea unei întrevederi istorice în Zona demilitarizată dintre cele două Corei. Adresându-se presei după plecarea liderului nord-coreean, Trump a anunțat că negociatori din SUA și Coreea de Nord vor relua discuțiile în două sau trei săptămâni cu privire la programul nuclear nord-coreean.

Liderul de la Casa Albă Casei Albe a trecut granița care marchează separarea celor două Corei, în satul Panmunjom, unde a fost semnat armistițiul din 1953. Însoțit de liderul de la Phenian, miliardarul american a făcut câțiva pași pe teritoriul nord-coreean.

"Este o zi minunată pentru lume", a spus Trump. "Aceasta înseamnă că vrem să punem capăt unui trecut nefericit și că încercăm să creăm un nou viitor", a declarat liderul de la Casa Albă. Cei doi lideri și-au strâns mâna.

La rândul său, Kim Jong Un a declarat că este convins că se pot "depăși obstacolele" datorită legăturilor sale "minunate" cu președintele Trump. "Faptul că cele două țări, în pofida unei îndelungate relații de ostilitate au putut să-și strângă mâna în locul care simbolizează separarea...demonstrează că prezentul este mai bun decât trecutul'', a menționat liderul nord-coreean.

Președintele SUA Donald Trump a sosit duminică în Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei pentru o întâlnire istorică așteptată cu numărul unu nord-coreean Kim Jong Un. Acesta a acceptat în ultimul moment o invitație a președintelui SUA de a se întâlni în DMZ, în momentul în care apropierea dintre cele două țări dă semne de blocaj din cauza disputei asupra programului nuclear al Phenianului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău