Liderul istoric al jihadului din Maghreb a fost ucis

  • 06 Iunie 14:00
Liderul istoric al jihadului din Maghreb a fost ucis

Liderul Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), algerianul Abdelmalek Droukdel, a fost ucis de forțele franceze în nordul Mali, în apropierea frontierei algeriene, a anunțat vineri ministrul francez al armatelor, confirmând informațiile obținute de AFP din surse concordante.

Liderul istoric al jihadului din Maghreb, mentor al mai multor grupări jihadiste din Sahel, a fost ucis joi la Talhandak, la nord-vest de orașul Tessalit din Mali, a aflat AFP de la o sursă apropiată de dosar. "Mai mulți dintre colaboratorii săi apropiați" au fost de asemenea "neutralizați", a dat asigurări ministrul, Florence Parly, pe Twitter, fără a furniza mai multe informații.

"Abdelmalek Droukdel, membru al comitetului de conducere al Al-Qaida, comanda ansamblul grupurilor din Africa de Nord și din fâșia saheliană, printre care JNIM, unul dintre principalele grupuri teroriste active în Sahel", condus de tuaregul malian Iyad Ag Ghaly, potrivit ministrului francez.

Liderul AQMI a primit jurământul de credință din partea mai multor grupări jihadiste active în Sahel, reunite din 2017 în cadrul Grupului de susținere pentru islam și musulmani (GSIM sau JNIM).

SUA au precizat că au furnizat informații care au permis depistarea lui Abdelmalek Droukdel.

"US Africa Command a fost în măsură să ajute cu informații (...) și cu un sprijin pentru blocarea țintei", a declarat la CNN col. Chris Karns, purtător de cuvânt al comandamentului armatei americane în Africa.

Franța a revendicat vineri seară și prinderea unui "cadru important în EIGS", gruparea jihadistă Stat Islamic în Sahara Mare, rivală a JNIM în Sahel și desemnată dușmanul numărul 1 de către Paris de la summitul de la Pau (Franța), din ianuarie, la care au participat președintele francez Emmanuel Macron și șefii de state din G5 Sahel (Mauritania, Burkina Faso, Mali, Niger și Ciad).

"Operațiunile împotriva EIGS, cealaltă mare amenințare teroristă în regiune, continuă și ele. Pe 19 mai, forțele armate franceze l-au capturat pe Mohamed el Mrabat, veteran al jihadului în Sahel și cadru important al EIGS", a anunțat Florence Parly pe Twitter.

Forța franceză antijihadistă Barkhane, de 5.000 de militari, și-a intensificat în ultimele luni ofensiva în Sahel pentru atenuarea spiralei violențelor care, amestecate cu conflicte intercomunitare, s-au soldat cu 4.000 de morți în Mali, Niger sau Burkina Faso anul trecut.

O sursă apropiată de dosar a declarat pentru AFP că în jur de 500 de jihadiști au fost "neutralizați" (uciși sau capturați) în Sahel în aceste luni de militarii francezi, printre care mai multe figuri importante, precum clerici, comandanți, recrutori și responsabili de logistică.

Uciderea lui Abdelmalek Droukdel, un nume mare al Al-Qaida, este o lovitură simbolică dată de Franța în războiul din Sahel. Izolat în Algeria, el avea totuși capacități de finanțare a rețelelor din Sahel și un rol veritabil de șef, deși era din ce în ce mai contestat, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de informațiile franceze. Moartea sa și a altor cadre ale Al-Qaida ar putea dezorganiza filiala din Sahel a Al-Qaida, angajată într-o luptă pentru influență cu EIGS.

Născut în 1971 într-un cartier sărac din suburbiile Alger, Abdelmalek Droukdel s-a alăturat Grupurilor islamice armate în 1993. La sfârșitul anilor '90, el a participat la fondarea GSPC (Grupul salafist pentru predică și luptă) în Algeria.

Ales în Algeria în 1999, președintele Abdelaziz Bouteflika a reușit să convingă majoritatea grupurilor armate să depună armele. GSPC a refuzat însă. Abdelmalek Droukdel a decis atunci să se apropie de Al-Qaida. Afilierea sa la organizația teroristă a lui Osama bin Laden a fost confirmată în 2006. În ianuarie 2007, GSPC este redenumit "Al-Qaida pentru Maghrebul islamic" (AQMI).

Începând din octombrie 2011, emirul AQMI a încercat să-și extindă activitățile în Sahel. O va face prin intermdiul Ansar Dine (sau Ansar al-Din), condus de Iyad Ag Ghaly, una dintre grupările care va prelua în 2012 controlul asupra nordului Mali până la lansarea în ianuarie 2013 a unei operațiuni internaționale pentru a-i îndepărta din regiune.

În martie 2017, a fost creat Grupul de susținere pentru islam și musulmani (GSIM sau JNIM). Acesta reunește mai multe formațiuni jihadiste cu legături cu AQMI sub conducerea lui Iyad Ag Ghaly. Această alianță, care de la înființarea sa a revendicat principalele atentate din Sahel, a fost plasată pe lista neagră americană a "organizațiilor teroriste".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0
Ceață
Umiditate:85 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
0
Wed
1
Thu
7

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău