Liderul grupării „Borman” și trei complici au fost arestați pentru 30 de zile

  • 04 Octombrie 2017 14:23
Liderul grupării „Borman” și trei complici au fost arestați pentru 30 de zile

Liderul grupării criminale „Borman”, Oleg Pruteanu, și trei complici de-ai săi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Aceștia sunt bănuiți că ar fi obținut peste un milion de euro în urma comercializării a 650 de kilograme de hașiș. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov, a declarat că, la începutul anilor 2000, așa-numiții „frații Borman”, Ghenadie Flocea și Oleg Pruteanu, și-au început activitatea criminală în Italia, comițând furturi, jafuri, răpiri. Ulterior, aceștia s-au reorientat spre Spania și Portugalia. În 2014, Ghenadie Flocea a fost condamnat în Portugalia la 18 ani de închisoare pentru crearea unei organizații criminale. Oleg Pruteanu a început să vândă hașiș, acesta fiind foarte solicitat în Federația Rusă. 

Procurorul Lilian Bacalâm a comunicat că liderii grupării, care au fost reținuți pe 1 octombrie curent, racolau persoane pe care le trimiteau în Spania să cumpere hașiș adus din Maroc. În Spania, hașișul procurat era ascuns în mijloace de transport aduse din Germania, apoi drogurile erau transportate spre Federația Rusă. În Spania drogurile erau cumpărate cu 800-1200 de euro per kilogram. În Rusia, acestea erau vândute cu 2500 de euro.

Potrivit acuzatorilor, atât liderii, cât și membrii grupării au case și mașini de lux. Procurorii au început deja procedura de sechestrare a bunurilor. Membrii grupării au între 26 și 45 de ani, iar mulți dintre ei dețin și cetățenie română sau rusă. Totodată, în urma perchezițiilor au fost ridicate arme, muniții, bijuterii din metale prețioase etc. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă de la opt ani la 15 ani de închisoare pentru crearea organizației criminale, de la șapte ani la 15 ani închisoare – pentru trafic de droguri și până la zece ani de închisoare – pentru contrabandă.

Recent alți 12 membri ai grupării criminale au fost reținuți și puși sub învinuire în mai multe state ale Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău