Liderul Cataloniei a stabilit un termen-limită pentru independența provinciei

  • 17 Octombrie 2019 15:14
Liderul Cataloniei a stabilit un termen-limită pentru independența provinciei

Șeful guvernului provincial catalan, Quim Torra, a declarat joi că obiectivul Cataloniei este să obțină independența față de Spania înainte de sfârșitul lui 2021, transmite Reuters, citată de AGERPRES.

Adresându-se parlamentului regional de la Barcelona, Torra a arătat că dorește finalizarea până primăvara viitoare a unei propuneri privind o "republică a Cataloniei". El precizase deja că va fi necesar un nou vot privind autodeterminarea.

Mandatul legislativului catalan se încheie în decembrie 2021.

Dosarul referendumului pentru independență din octombrie 2017, declarat ilegal de guvernul de la Madrid, s-a încheiat luni prin condamnarea la închisoare a nouă lideri separatiști catalani. Au urmat proteste violente în Catalonia, unde forțele de ordine urmează să primească întăriri. Miercuri, demonstrațiile de la Barcelona au culminat cu incendierea unor baricade și automobile, iar manifestanții separatiști au aruncat sticle incendiare.

Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, a anunțat joi la postul Telecinco, preluat de Reuters, că suplimentarea efectivelor poliției a fost decisă atât pentru garantarea securității în provincie, cât și pentru a le permite polițiștilor implicați deja în intervenții să se odihnească. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău