Liderii Uniunii Europene, în vizită în Turcia la 6 aprilie pentru o întâlnire cu Erdogan

  • 29 Martie 2021 18:47
Liderii Uniunii Europene, în vizită în Turcia la 6 aprilie pentru o întâlnire cu Erdogan

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliul European, Charles Michel, se vor deplasa în Turcia la 6 aprilie pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan, au anunțat luni pe Twitter purtătorii lor de cuvânt, potrivit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

La summitul de joi desfășurat în format de videoconferință, UE s-a declarat pregătită să reia dialogul cu Ankara după luni de tensiuni în Mediterana de Est, însă i-a pus condiții președintelui turc, cerând în special continuarea procesului actual de reducere a tensiunilor.

UE nu a oferit detalii despre vizita celor doi oficiali în Turcia, dar aceasta face parte din eforturile de relansare a relațiilor dintre Bruxelles și Ankara.

La Consiliul European, cei 27 de lideri au aprobat un demers "progresiv, condițional și reversibil pentru a consolida cooperarea într-un anumit număr de domenii de interes comun", conform declarației finale.

Turcia, țară candidată la UE, a avut ultimul summit cu cei doi lideri în martie 2020, când Erdogan i-a primit pe Michel și Von der Leyen la Ankara.

În ciuda deciziei Turcia de a se retrage din convenția care protejează femeile de violență și a deteriorării situației drepturilor omului, UE spune că este dispusă să colaboreze pentru dezvoltarea relațiilor comerciale.

Ambele țări urmăresc de asemenea să ajungă la un acord pentru un nou sprijin de miliarde de euro din partea UE pentru refugiații sirieni din Turcia.

EU este pregătită să se angajeze în modernizarea Uniunii Vamale, să reia dialogul la nivel înalt și să negocieze facilități de viză pentru cetățenii turci.

În absența unor progrese, un raport al șefului diplomației europene, Josep Borrell, invocă mai multe opțiuni, printre care sancțiuni pentru sectorul turistic.

Turcia a criticat concluziile summitului european, dar a promis în același timp să răspundă cu "măsuri pozitive" la eventuale gesturi de apropiere ale UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău