Liderii UE au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului deviat și forțat să aterizeze la Minsk

  • 23 Mai 2021 19:45
Liderii UE au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului deviat și forțat să aterizeze la Minsk

Liderii Uniunii Europene au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair deviat și forțat să aterizeze duminică la Minsk și să lase toți pasagerii să își continue călătoria, spunând că este "o acțiune total inacceptabilă", relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor și a aparatului de zbor. Toți pasagerii trebuie să își poată continua imediat călătoria", a scris pe Twitter șeful diplomației UE, Josep Borrell, în contextul în care Minskul l-a arestat pe opozantul Roman Protasevici, prezent în avion.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut de asemenea apel la Belarus să permită ca toți pasagerii din avion să își continue călătoria.

Mai multe guverne europene au condamnat duminică arestarea de către autoritățile belaruse, pe aeroportul din Minsk, a lui Roman Protasevici, după ce acestea au forțat aterizarea avionului în care se afla opozantul și care provenea de la Atena și avea ca destinație Vilnius, capitala Lituaniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept "un act de terorism de stat". El a scris pe Twitter că i-a cerut președintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre "sancțiuni imediate" împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului "nu poate rămâne nepedepsită".

Franța a denunțat la rândul său "deturnarea" avionului de către autoritățile din Belarus și a cerut "un răspuns ferm și unit" al celor 27 de state membre ale UE.

"Deturnarea de către autoritățile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm și unit al europenilor", a scris pe Twitter șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Germania, prin vocea unui înalt oficial al Ministerului de Externe, a cerut "o explicație imediată" de la Belarus.

Anterior, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject" din partea Belarusului. Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Canalul de Telegram de opoziție Nexta din Belarus a anunțat duminică faptul că unul dintre foștii săi colaboratori a fost reținut după aterizarea de urgență la Minsk a avionului civil în care se afla și care se îndrepta spre Vilnius, denunțând o nouă măsură de represiune din partea regimului președintelui Aleksandr Lukașenko.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reținut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena și avea ca destinație Vilnius, a explicat Nexta pe rețelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al președinției belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activități teroriste".

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituție media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare față de realegerea în 2020 a președintelui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău