Liderii UE au convenit să țină videoconferințe aproape săptămânal pentru coordonarea măsurilor împotriva pandemiei

  • 16 Octombrie 2020 15:23
Liderii UE au convenit să țină videoconferințe aproape săptămânal pentru coordonarea măsurilor împotriva pandemiei

Liderii Uniunii Europene au convenit să țină videoconferințe cu o frecvență aproape săptămânală pentru a coordona măsurile naționale împotriva pandemiei de COVID-19, în contextul în care Europa se confruntă cu o creștere galopantă a cazurilor de contaminare, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Videoconferințele sunt mai puțin eficiente în încheierea de compromisuri dificile, spun diplomați, dar sunt mai practice în această perioadă decât reuniunile fizice, care cresc riscul de infectare printre lideri și echipele lor.

Riscul a devenit evident în condițiile în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, au fost nevoite să se retragă de la summitul de la Bruxelles, ca măsură de precauție după ce au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv.

'A fost un acord că, aproape săptămânal de acum, vom intra în consultări unii cu alții cu privire la cele mai bune metode și abordări pentru a face față acestui al doilea val de propagare a COVID-19', a afirmat premierul irlandez Micheal Martin la summitul de vineri de la Bruxelles.

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a explicat că videoconferințele regulate vor ajuta la coordonarea măsurilor referitoare la depistare, restricții, vaccinuri și terapii.

În primele luni ale pandemiei, cele 27 state UE au luptat cu aceasta cu măsuri diferite, uneori contrastante. Se speră că o coordonare mai strânsă va evita o repetare a divizărilor constatate după primele focare.

Un anumit grad de cooperare a apărut în ultimele săptămâni și luni pe anumite subiecte, cum ar fi procurarea vaccinurilor și criterii comune neobligatorii de evaluare a gravității epidemiei la nivel național. Cu toate acestea, măsurile naționale rămân foarte diferite, spre exemplu în ce privește durata carantinei pentru cei intrați în contact cu persoane infectate.

Decizia cu privire la videoconferințe regulate a fost luată joi seara, după ce președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a fost nevoită să părăsească brusc summitul și să intre preventiv în carantină pentru că intrase în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.

Vineri, a fost rândul șefei guvernului finlandez, Sanna Marin, să plece de la reuniune spre a intra în autoizolare după ce a venit în contact cu un deputat din țara sa testat pozitiv la coronavirus. Prim-ministrul suedez Stefan Lofven este cel rămas să reprezinte Finlanda la summit.

La summit nu se află nici prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, aflat de marți în carantină după ce s-a întâlnit cu o persoană depistată cu coronavirus.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău