Liderii UE au convenit la summit măsuri mai stricte împotriva migrației ilegale

  • 10 Februarie 2023 09:36
Liderii UE au convenit la summit măsuri mai stricte împotriva migrației ilegale

Liderii Uniunii Europene au convenit la summitul de la Bruxelles o serie de măsuri menite să reducă numărul migranților care sosesc ilegal pe teritoriul UE, transmite vineri, 10 februarie, transmite Agerpres.

„Vom acționa pentru a întări frontierele noastre externe și a preveni migrația ilegală', a declarat după summit președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri la primele ore ale dimineții.

Măsurile convenite includ inițative de întărire a protecției infrastructurii la granița dintre Bulgaria și Turcia, prin camere de supraveghere și turnuri de pază cu supraveghere electronică.

Statele UE vor de asemenea să faciliteze recunoaștere reciprocă a returnărilor, într-o tentativă de a crește numărul acestora, a mai spus Von der Leyen.

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din țările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluție, la care nu se face însă referire explicită în textul declarației adoptate.

La sfârșitul summitului, Nehammer și-a exprimat totuși satisfacția: '

„Avem angajamentul că toate țările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe”, a spus el, citat de AFP, salutând o 'claritate fără precedent'.

„Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susține proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât și în România”, a adăugat Nehammer.

Dezbaterea privind migrația a revenit pe unul din primele locuri în agenda europeană odată cu creșterea numărului de sosiri ilegale (cu 64%, potrivit Frontex) și de cereri de azil (cu aproape 50%) în UE în 2022, la care se adaugă circa 4 milioane de refugiați ucraineni, cea ce a pus sub presiune capacitățile de primire ale unor state.

În declarația lor finală, citată de AFP, Cei 27 cer Comisiei să 'finanțeze măsuri care să contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE' și să 'mobilizeze imediat fonduri europene substanțiale și mijloace pentru a ajuta statele membre să își întărească capacitățile și infrastructurile de protejare a frontierelor, mijloacele de supraveghere, mai ales aeriană, și echipamentele'.

Președinta Comisiei a evocat vineri finanțarea posibilă de 'infrastructuri mobile și fixe, vehicule cu camere de supraveghere, turnuri de pază cu supraveghere electronică'.

Dornici să scadă numărul de sosiri ilegale și să îl crească pe cel al returnărilor, șefii de state și de guvern din UE și-au afirmat voința de a utiliza 'toate instrumentele pertinente' pentru a determina - mai ales prin măsuri restrictive în materie de vize sau ajutor pentru dezvoltare - țările de origine și de tranzit să își preia resortisanții.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat în privința unei 'Europe fortăreață'. 'Le putem cere (țărilor) să își preia migranții ilegali, dar trebuie să oferim căi de migrație legală. Mai întâi, pentru că Europa are nevoie de migranți. Și, în al doilea rând, pentru că este cea mai bună modalitate de a tratat cu partenerii noștri din lume', a afirmat el.

La summit, statele UE au aprobat în mare măsură planurile Comisiei de a permite subvenții mai flexibile pentru tehnologiile verzi pentru a ajuta industria europeană în competiția cu SUA și China, mai notează dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău