Liderii țărilor din Balcanii de Vest vor să creeze până în 2021 o piață comună

  • 10 Octombrie 2019 18:20
Liderii țărilor din Balcanii de Vest vor să creeze până în 2021 o piață comună

Liderii albanez, nord-macedonean și sârb au anunțat joi că intenționează să creeze până în 2021 o piață comună în Balcanii de Vest, cu libera circulație a bunurilor și persoanelor, informează AFP și Reuters.

Premierul albanez Edi Rama, omologul său nord-macedonean Zoran Zaev și președintele sârb Aleksandar Vucic doresc să promoveze o regrupare a țărilor din această regiune fragilă și divizată, ceea ce ar duce la punerea în aplicare a "patru libertăți fundamentale: liberul schimb de mărfuri, de servicii și de capitaluri, precum și libera circulație a persoanelor", potrivit declarației lor comune de la finalul unei întâlniri desfășurate la Novi Sad, în nordul Serbiei.

Ei au anunțat organizarea unei reuniuni tripartite în 10 noiembrie la Ohrid (Macedonia de Nord), pentru a semna primele acorduri concrete, al căror conținut nu este deocamdată cunoscut.

Cei trei lideri intenționează să asocieze la această piață comună Bosnia, Muntenegru, dar și Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de albanezi și nerecunoscută de Belgrad. Această problemă rămâne cea mai sensibilă în regiune.

"Faptul că nu avem aceeași poziție asupra Kosovo (...) nu are nimic de-a face cu libera circulație a bunurilor și persoanelor", a răspuns Vucic atunci când a fost întrebat dacă și Kosovo a fost îndemnat să se ralieze acestei inițiative. "Scopul nostru este de a face în așa fel încât până în 2021 să fie posibil să traversăm frontierele țărilor noastre doar cu o simplă carte de identitate, să creăm o piață de muncă unificată", a explicat el.

Aceste valori sunt de asemenea cele ale Uniunii Europeană (UE), la care cele trei țări vor să adere într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, au subliniat cei trei responsabili.

Muntenegru, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Serbia și Albania reprezintă un vad de circa 20 de milioane de consumatori, dotat cu un important potențial economic, au subliniat ei. "Nu mai putem aștepta ca cineva din exterior să facă ceva pentru noi (...). 2021 este anul la care vrem să facem din această regiune o regiune deschisă", a declarat Edi Rama.

Cu această inițiativă, cele trei țări vor să trimită mesajul că Balcanii nu mai sunt "un butoi cu pulbere, ci o regiune stabilă predestinată dezvoltării economice și integrării europene", a subliniat Zoran Zaev transmite, AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău