Liderii statelor UE reiau discuţiile asupra bugetului multianual, după o primă zi fără niciun acord

  • 21 Februarie 11:31
Liderii statelor UE reiau discuţiile asupra bugetului multianual, după o primă zi fără niciun acord

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene reiau vineri, la Bruxelles, discuţiile privind bugetul multianual al UE pentru 2021-2027, după ce prima zi a Consiliului European extraordinar nu a adus o propunere de compromis, notează DPA şi AFP, preluat de Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avut întrevederi bilaterale cu şefii de stat sau de guvern, însă între ţările membre continuă să persiste divergenţe profunde privind valoarea bugetului şi repartizarea sa pe domenii specifice.

Negocierile asupra bugetului multianual al blocului comunitar nu sunt niciodată lipsite de fricţiuni între statele membre, dar de această dată situaţia este mai complicată prin ieşirea Regatului Unit din UE, prin care în cei şapte ani se pierd 75 de miliarde euro, sumă care ar trebui acoperită fie prin tăieri suplimentare din buget, fie prin creşterea contribuţiilor ţărilor membre.

''Obiectivul nostru este să nu crească la niveluri excesive contribuţia noastră. Noi reprezentăm interesele contribuabililor noştri'', a declarat joi cancelarul austriac Sebastian Kurz.

''Europa întâmpină mari provocări şi nu putem oferi răspunsuri mici'', a explicat premierul italian Giuseppe Conte, care a dat ca exemplu şomajul în creştere şi schimbările climatice.

Ţările net contributoare - Germania, Austria, Ţările de Jos, Suedia şi Danemarca, aşa-numitele 'Frugal Five' - vor să-şi plafoneze plăţile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

Majoritatea celorlaltor ţări se opun ferm tăierilor planificate în subvenţiile pentru agricultură şi fondurile pentru finanţarea politicii de coeziune.

Cele 27 de ţări membre şi-au stabilit o agendă politică ambiţioasă pentru anii următori, printre care obiectivul atingerii neutralităţii emisiilor de carbon până în 2050, un rol mai activ al UE la nivel mondial şi modernizarea infrastructurii digitale europene.

''Nu putem să declarăm că avem anumite ambiţii luni şi apoi, când vine ziua de joi, să spunem că nu avem mijloacele de a plăti pentru ele'', a susţinut preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa celorlalţi lideri din UE.

Parlamentul European doreşte un buget multianual ce reprezintă 1,3% din PIB-ul european, ceea ce înseamnă 1.324 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Compromisul propus la summit de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este de 1,074% din PIB-ul UE, respectiv 1.094 miliarde de euro. "Lipsesc 230 de miliarde de euro", susţine legislativul comunitar.

Italia şi Portugalia au anunţat că nu vor aproba propunerea lui Charles Michel în actuala sa formă, în timp ce 'Frugal Five' insistă pe o limitare a contribuţiei la 1% din PIB.

Dacă până la finalul anului nu va fi aprobat bugetul multianual al UE, când cel actual expiră, ar putea exista implicaţii majore asupra companiilor şi cercetătorilor dependenţi de fondurile europene. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
4,87 °C
nori împrăștiați
Umiditate:27 %
Vint:4,1 m/s
Thu
5 °C
Fri
7 °C
Sat
10 °C
Sun
8 °C
Mon
5 °C

Curs oficial BNM 02 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0693 0.1074
USD 18.3389 0.1131
RON 4.1569 0.0218
UAH 0.6624 0.0055
RUB 0.2328 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău