Liderii statelor UE reiau discuțiile asupra bugetului multianual, după o primă zi fără niciun acord

  • 21 Februarie 11:31
Liderii statelor UE reiau discuțiile asupra bugetului multianual, după o primă zi fără niciun acord

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene reiau vineri, la Bruxelles, discuțiile privind bugetul multianual al UE pentru 2021-2027, după ce prima zi a Consiliului European extraordinar nu a adus o propunere de compromis, notează DPA și AFP, preluat de Agerpres.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut întrevederi bilaterale cu șefii de stat sau de guvern, însă între țările membre continuă să persiste divergențe profunde privind valoarea bugetului și repartizarea sa pe domenii specifice.

Negocierile asupra bugetului multianual al blocului comunitar nu sunt niciodată lipsite de fricțiuni între statele membre, dar de această dată situația este mai complicată prin ieșirea Regatului Unit din UE, prin care în cei șapte ani se pierd 75 de miliarde euro, sumă care ar trebui acoperită fie prin tăieri suplimentare din buget, fie prin creșterea contribuțiilor țărilor membre.

''Obiectivul nostru este să nu crească la niveluri excesive contribuția noastră. Noi reprezentăm interesele contribuabililor noștri'', a declarat joi cancelarul austriac Sebastian Kurz.

''Europa întâmpină mari provocări și nu putem oferi răspunsuri mici'', a explicat premierul italian Giuseppe Conte, care a dat ca exemplu șomajul în creștere și schimbările climatice.

Țările net contributoare - Germania, Austria, Țările de Jos, Suedia și Danemarca, așa-numitele 'Frugal Five' - vor să-și plafoneze plățile, argumentând că ele contribuie cel mai mult la bugetul comunitar.

Majoritatea celorlaltor țări se opun ferm tăierilor planificate în subvențiile pentru agricultură și fondurile pentru finanțarea politicii de coeziune.

Cele 27 de țări membre și-au stabilit o agendă politică ambițioasă pentru anii următori, printre care obiectivul atingerii neutralității emisiilor de carbon până în 2050, un rol mai activ al UE la nivel mondial și modernizarea infrastructurii digitale europene.

''Nu putem să declarăm că avem anumite ambiții luni și apoi, când vine ziua de joi, să spunem că nu avem mijloacele de a plăti pentru ele'', a susținut președintele francez Emmanuel Macron în fața celorlalți lideri din UE.

Parlamentul European dorește un buget multianual ce reprezintă 1,3% din PIB-ul european, ceea ce înseamnă 1.324 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Compromisul propus la summit de președintele Consiliului European, Charles Michel, este de 1,074% din PIB-ul UE, respectiv 1.094 miliarde de euro. "Lipsesc 230 de miliarde de euro", susține legislativul comunitar.

Italia și Portugalia au anunțat că nu vor aproba propunerea lui Charles Michel în actuala sa formă, în timp ce 'Frugal Five' insistă pe o limitare a contribuției la 1% din PIB.

Dacă până la finalul anului nu va fi aprobat bugetul multianual al UE, când cel actual expiră, ar putea exista implicații majore asupra companiilor și cercetătorilor dependenți de fondurile europene. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău