Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

  • 27 Iunie 2022 18:49
Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

Liderii celor 30 de state membre ale NATO vor decide un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina cu scopul de a face față agresiunii militare a Rusiei, precum și pachete de sprijin pentru partenerii Georgia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, unde a prefațat mizele reuniunii, între acestea regăsindu-se și consolidarea “apărării înaintate” solicitate de România, Polonia și restul aliaților de pe flancul estic, creșterea efectivelor Forței de Reacție Rapidă de la 40.000 la 300.000 de militari și planuri de apărare îmbunătățite, cu forțe alocate în prealabil pentru a apăra anumiți aliați de pe flancul estic.

Înaltul oficial aliat a mai anunțat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura summitului NATO în regim de videoconferință, scrie Calea Europeană.

Guvernul și poporul ucrainean continuă să reziste războiului brutal de agresiune al Rusiei. Curajul și angajamentul lor sunt o sursă de inspirație. (…) NATO și aliații au oferit un sprijin substanțial Ucrainei de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, inclusiv cu ajutor militar și financiar și antrenamente pentru zeci de mii de forțe ucrainene. Toate acestea fac o diferență pe câmpul de luptă în fiecare zi. Iar de la invazia din februarie, aliații și-au intensificat și mai mult eforturile cu asistență militară, financiară și umanitară în valoare de miliarde de euro”, a subliniat Stoltenberg.

În cadrul summitului, a anunțat el, aliații vor conveni asupra unui pachet consolidat de asistență globală pentru Ucraina, după ce un anunț similar făcut de țările G7.

“Acesta va include livrări substanțiale de sprijin în domenii precum comunicații securizate, sisteme antidronă și combustibil. Pe termen mai lung, vom ajuta Ucraina să facă tranziția de la echipamentele militare din epoca sovietică, la echipamente NATO moderne și îi vom consolida în continuare instituțiile de apărare și securitate”, a punctat secretarul general al NATO.

Și vom adopta noi pachete de sprijin pentru partenerii noștri Georgia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova. Precum și pentru Mauritania și Tunisia“, a mai anunțat Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău