Liderii G7 își reafirmă sprijinul pentru Ucraina "atâta timp cât va fi necesar"

  • 27 Iunie 2022 17:03
Liderii G7 își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Liderii G7, reuniți în cadrul unui summit în sudul Germaniei, și-au reafirmat luni susținerea indestructibilă pentru Ucraina, promițând în special sprijin militar și financiar "atâta timp cât va fi necesar", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Liderii principalelor șapte țări industrializate - Germania, SUA, Franța, Canada, Italia, Japonia și Regatul Unit - s-au angajat, într-o declarație comună, "să continue să furnizeze un sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic" Ucrainei, invadată pe 24 februarie de Rusia "atâta timp cât va fi necesar".

Una dintre marile mize ale summitului G7, care se desfășoară până marți, este de a reafirma unitatea occidentalilor și de a spori presiunea asupra Rusiei, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește și face să crească prețurile la energie și alimente peste tot în lume.

În această privință, G7 a îndemnat Rusia să permită exporturile de cereale din Ucraina pentru a evita exacerbarea crizei alimentare mondiale.

Liderii au cerut "imediat" Moscovei "să înceteze, fără condiții, atacurile asupra infrastructurile agricole și de transport și să permită trecerea liberă a mărfurilor agricole din porturile ucrainene de la Marea Neagră".

Ei și-au exprimat de asemenea "profunda îngrijorare" după anunțul Rusiei că ar putea transfera rachete cu capacitate nucleară în Belarus și au cerut întoarcerea "imediată" a ucrainenilor luați "cu forța" în Rusia.

Șefii de stat și de guvern, reuniți într-un castel din Alpii bavarezi, au discutat luni dimineață prin videocoferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut "să facă maximum" pentru a pune capăt războiului care îi devastează țara înainte de sfârșitul anului, potrivit unor surse din cadrul G7.

G7 "va continua să sporească presiunea" asupra președintelui rus Vladimir Putin, a promis cancelarul german Olaf Scholz într-un tweet adresat președintelui ucrainean, în care i-a mulțumit pentru că a participat la reuniune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Mon
23
Tue
23
Wed
13
Thu
9
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău