Liderii G7 au ajuns la un acord politic pentru a folosi veniturile din active rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei

  • 13 Iunie 20:42
Liderii G7 au ajuns la un acord politic pentru a folosi veniturile din active rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei

Liderii statelor din G7, reuniți, joi, în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunțat un oficial al președinției SUA.

„Avem un acord politic la cel mai înalt nivel (...) și 50 de miliarde de dolari vor fi destinați Ucrainei”, a spus responsabilul american, care a cerut să nu fie precizat.

Acest credit de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina va fi garantat cu veniturile din dobânzile generate de cele aproximativ 300 de miliarde de euro active rusești înghețate în statele G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA), venituri estimate la aproximativ 3 miliarde de euro pe an, scrie Digi24.

„Este vorba despre un împrumut solidar”, dar principalul finanțator al acestuia va fi SUA, a mai spus același oficial american. Statele UE au ajuns luna trecută la un acord ca veniturile rezultate din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina să fie folosite pentru finanțarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, decizie catalogată de Kremlin drept „furt” și „banditism”, Rusia considerând că aceasta va conduce la zeci de ani de procese și la subminarea reputației UE de apărător de încredere al proprietății și de loc sigur pentru investiții.

Statele blocului european împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la în jur de 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur.

Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 185 de miliarde de euro, fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare și sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

Restul activelor rusești înghețate în afara UE se află în special în SUA, Japonia, Regatul Unit și Elveția. Statele occidentale ar dori confiscarea directă a activelor rusești înghețate și folosirea acestora atât pentru reconstrucția Ucrainei, cât și pentru achiziția de arme și muniție destinate acesteia.

Însă o asemenea măsură, cerută și de guvernul de la Kiev, pare cel puțin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică și financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura piețele financiare internaționale și de slăbire a monedelor țărilor occidentale, iar Rusia a amenințat cu represalii dacă va fi pusă în practică.

De altfel, purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin, Maria Zaharova, a declarat, joi, înaintea anunțului oficialului american citat anterior, că încercările Occidentului de a-și însuși veniturile rezultate din activele rusești înghețate sunt ilegale și vor conduce la un răspuns dureros din partea regimului criminal de la Kremlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău