Liderii G7 acuză China de complicitate în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei

  • 15 Iunie 17:10
Liderii G7 acuză China de complicitate în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei

Liderii celor mai avansate economii ale lumii au avertizat ieri, 14 iunie, că sprijinul Chinei pentru Rusia ”permite” războiul acesteia în Ucraina. Într-un ton mai ferm față de Beijing, ei au amenințat cu noi sancțiuni împotriva celor care susțin material mașina de război a Moscovei, relatează CNN, citată de News.ro.

Avertismentul dur, emis la sfârșitul summitului anual al Grupului celor Șapte (G7) din Italia, a venit în contextul în care Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziție mai dură față de China, având în vedere rolul acesteia în sprijinirea sectorului militar-industrial al Rusiei, scrie Digi24.

Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei îi permite acesteia să-și mențină războiul ilegal în Ucraina și are implicații semnificative și ample de securitate. Solicităm Chinei să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente și echipamente de arme, care sunt esențiale pentru sectorul de apărare al Rusiei”, au declarat liderii G7 în comunicatul de vineri.

Liderii au amenințat, de asemenea, cu acțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni, pentru a pedepsi entitățile chineze despre care se spune că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

Vom continua să luăm măsuri împotriva actorilor din China și din alte țări terțe care sprijină material mașina de război a Rusiei, inclusiv instituțiile financiare, în conformitate cu sistemele noastre juridice, și alte entități din China care facilitează achiziționarea de către Rusia a articolelor necesare pentru baza industrială de apărare”, se arată în comunicat, menționând că vor fi impuse „măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile și a restricționa accesul la sistemele noastre financiare”.

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producția militară, inclusiv prin exporturi de semiconductori, materiale și mașini-unelte, care permit Moscovei să intensifice producția de tancuri, muniții și vehicule blindate.

China a respins acuzația, afirmând că nu a furnizat arme niciunei părți și că menține controale stricte la exportul bunurilor cu dublă utilizare.

Statele Unite și Uniunea Europeană au deja sancționat companiile chineze, iar recent SUA au impus noi sancțiuni firmelor din China care furnizează semiconductori Rusiei.

Președintele american Joe Biden a declarat la summitul de joi că „China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce acele arme și tehnologia necesară. Astfel, de fapt, ajută Rusia”.

G7 a adoptat o poziție mai fermă și în privința politicilor economice ale Chinei, în special în legătură cu supracapacitatea industrială, promițând să ia măsuri împotriva practicilor considerate neloiale, pentru a asigura condiții echitabile de concurență și pentru a remedia prejudiciile în curs.

Comunicatul comun exprimă îngrijorarea cu privire la practicile industriale persistente ale Chinei și la politiciile care duc la supracapacitate și distorsiuni ale pieței, afectând lucrătorii, industriile și securitatea economică.

Înainte de summit, UE a anunțat tarife suplimentare pentru vehiculele electrice importate din China, ca urmare a unor investigații legate de sprijinul considerat nedrept al Beijingului pentru companiile care afectează producătorii de automobile europeni.

Luna trecută, SUA au impus tarife noi la importurile chineze de 18 miliarde de dolari în sectoare strategice pentru securitatea națională, inclusiv vehicule electrice și produse cu energie curată.

G7 a exprimat, de asemenea, opoziție față de încercările Chinei de a schimba status quo-ul în mările Chinei de Est și de Sud prin forță sau constrângere. Declarația comună exprimă preocupare serioasă față de utilizarea crescândă a manevrelor periculoase și a tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze.

Citește și: 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:9,77 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
23
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău