Liderii europeni spun că restricțiile trebuie menținute deocamdată: Accelerarea campaniei de vaccinare este esențială

  • 26 Martie 2021 09:03
Liderii europeni spun că restricțiile trebuie menținute deocamdată: Accelerarea campaniei de vaccinare este esențială

Situația epidemiologică în Uniunea Europeană rămâne gravă, au concluzionat liderii europeni reuniți în cadrul Consiliului European, joi. Aceștia au pledat în continuare pentru accelerarea campaniei de vaccinare de la nivelul Uniunii Europene, calificând-o drept esențială pentru depășirea crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, scrie Digi24.ro.

„Accelerarea producției, furnizării și administrării vaccinurilor rămân esențiale și urgente pentru depășirea crizei. Eforturile în acest sens trebuie intensificate. Subliniem importanța transparenței și utilizării autorizațiilor de export”, anunță Consiliul European, după summitul desfășurat în format virtual. Liderii europeni le cer companiilor farmaceutice să „asigure predictibilitatea producției de vaccinuri și să respecte termenele de livrare prevăzute în contracte”.

„Situația epidemiologică rămâne gravă, inclusiv în contextul provocărilor generate de noile variante ale coronavirusului. Restricțiile, inclusiv în cazul călătoriilor nonesențiale, trebuie menținute deocamdată, ținând cont de situația specifică a comunităților transfrontaliere, iar circulația neîngrădită a bunurilor și serviciilor în cadrul pieței unice trebuie să fie asigurată în continuare, inclusiv prin utilizarea Culoarelor verzi”, a anunțat Consiliul European, conform Mediafax.

„Cu toate acestea, trebuie inițiate pregătiri pentru o abordare comună de suspendare graduală a restricțiilor, pentru a asigura că sunt eforturi coordonate atunci când situația epidemiologică permite relaxarea actualelor măsuri. Activitățile legislative și tehnice asupra certificatelor Covid-19 interoperabile și nondiscriminatorii, pe baza propunerii Comisiei Europene, trebuie să avanseze în mod urgent”, subliniază Consiliul European.

Șefii de stat și de guvern ai statelor UE au participat, joi, la un summit al Consiliului European care s-a desfășurat în format videoconferință. În premieră pentru o astfel de reuniune, la întâlnirea liderilor europeni a participat și președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău