Liderii europeni se pregătesc pentru ultimul summit UE al anului, în timp ce Parlamentul European continuă dezbaterile asupra dezinformării pe platforme

  • 15 Decembrie 2024 17:10
Liderii europeni se pregătesc pentru ultimul summit UE al anului, în timp ce Parlamentul European continuă dezbaterile asupra dezinformării pe platforme

Situația din Ucraina va rămâne în prim-planul reuniunilor UE din săptămâna următoare și în principal al ultimului Consiliu European al anului, la care va participa și președintele Volodimir Zelenski, dar chestiuni precum evoluțiile din Siria de după căderea lui Bashar al-Assad, reprimarea manifestațiilor pro-UE din Georgia și, nu în ultimul rând, continuarea presiunilor asupra platformelor de social media, precum TikTok, pentru combaterea dezinformării au luat amploare pe radarul instituțiilor UE, transmite Agerpres.

Va fi prima reuniune CAE prezidată de noul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și va prilejui un schimb de opinii despre situația curentă a Ucrainei, după o scurtă intervenție a ministrului ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sibiha, prin videoconferință.

Miniștrii de externe vor avea un schimb de opinii și despre ultimele evoluții din Georgia, se menționează într-un comunicat al Consiliului. O purtătoare de cuvânt a diplomației UE a anunțat la începutul săptămânii că blocul comunitar ia în considerare „măsuri” împotriva Georgiei din cauza reprimării „brutale” a demonstranților pro-UE.

Regresul democratic persistent și mijloacele represive recente utilizate de autoritățile georgiene au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale. UE va lua în considerare măsuri suplimentare la următorul Consiliu Afaceri Externe din 16 decembrieR”, a precizat purtătoarea de cuvânt Anitta Hipper, într-un comunicat.

Un loc important pe ordinea de zi îl vor avea și ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, cu evenimentele din Siria, Liban și Fâșia Gaza.

Un înalt responsabil european a declarat vineri, sub protecția anonimatului, că UE vrea să intre în curând în contact cu noile autorități din Siria la un nivel „operațional, nu politic”, iar Comisia Europeană a anunțat că va lansa un pod aerian pentru a susține Siria cu ajutor umanitar, via Turcia, prin care a mobilizat deja aproape 100 de tone reprezentând provizii medicale și alte materiale de strictă necesitate.

Tot la reuniunea de luni, miniștrii de externe vor vorbi despre situația din Belarus, înainte de alegerile prezidențiale programate pentru 26 ianuarie 2025.

Marți va avea loc la Bruxelles Consiliul Afaceri Generale, prilej cu care miniștrii afacerilor europene vor pregăti în primul rând reuniunea Consiliului European din 19-20 decembrie, examinând proiectul de concluzii.

De asemenea, miniștrii vor lucra la programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2025 și vor trebui să aprobe programul pe 18 luni (1 ianuarie 2025-30 iunie 2026) al Consiliului, se menționează într-un comunicat.

Miniștrii vor avea, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la viitorul Europei și vor adopta concluzii privind extinderea UE.

Nu în ultimul rând, miniștrii pentru afaceri europene vor analiza și relațiile UE-Regatul Unit și vor face un bilanț al relațiilor UE-Elveția.

Parlamentul European se va reuni în perioada 16-19 decembrie într-o sesiune plenară la Strasbourg, prilej cu care se va decerna și premiul Saharov pentru libertatea de gândire Maríei Corina Machado și lui Edmundo González Urrutia din Venezuela, se menționează pe site-ul PE.

Marți va avea loc în plenul PE o dezbatere privind dezinformarea pe platformele de social media, precum TikTok, și riscurile asociate pentru integritatea alegerilor din Europa. Tot marți, sunt prevăzute pe agenda legislativului comunitar două dezbateri cu șefa diplomației UE, Kaja Kallas, una privind răsturnarea regimului Assad din Siria, implicațiile sale geopolitice și situația umanitară din regiune și o a doua privind reprimarea demonstrațiilor pașnice din Georgia.

Miercuri, eurodeputații vor discuta despre pregătirea Consiliului European din 19 decembrie și a summitului UE-Balcanii de Vest care va avea loc cu o zi înainte.

Ultimul Consiliu European al anului va avea loc pe 19 și 20 decembrie, la Bruxelles, și va avea drept puncte principale pe agendă situația din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu, rolul UE în lumea, reziliența și pregătirea pentru situații de criză, migrația și chestiuni de politică externă cu Georgia și Republica Moldova în prim-plan.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este invitat să vină la Bruxelles la reuniunea Consiliului European de iarnă, la care va fi discutată situația operativă, inclusiv ultimele evoluții din teren în contextul invaziei ruse, precum și continuarea sprijinului pentru Ucraina. Până în prezent, UE și statele membre au furnizat Ucrainei sprijin financiar în valoare de 124 de miliarde de euro, conform unui comunicat al acestui for.

În termeni de sprijin militar, liderii vor evalua progresele în livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, muniții și rachete, precum și asigurarea instruirii și a echipamentului necesar pentru soldații ucraineni.

Pentru a ajuta Ucraina să se pregătească pentru iarnă, liderii UE vor discuta despre consolidarea sectorului energetic ucrainean și a altor infrastructuri civile pe care Rusia le vizează tot mai mult în atacurile sale.

Liderii UE vor discuta și despre situația care evoluează rapid din Orientul Mijlociu, inclusiv despre modul în care UE poate contribui la eforturile de dezescaladare, despre acordul de încetare a focului din Liban și ultimele evoluții din Siria.

UE este alarmată profund de escaladarea militară dramatică a situației din Orientul Mijlociu și face apel la toate părțile să dea dovadă de reținere, să pună capăt ostilităților și să respecte pe deplin legea internațională și legea umanitară internațională.

Liderii europeni vor avea la summitul UE din decembrie și o discuție strategică privind modul în care blocul comunitar își poate consolida rolul pe scena internațională, apărându-și interesele și promovându-și pozițiile.

Uitându-ne dincolo de continentul nostru, trebuie să recunoaștem provocările și să valorificăm oportunitățile unei lumi pluraliste, multipolare, diverse”, a scris președintele Consiliului European, Antonio Costa, în scrisoarea sa de invitație de pe 7 decembrie.

O altă temă de discuție pentru liderii UE va fi întărirea rezilienței, pregătirii pentru situații de criză, prevenirii crizelor și capacităților de răspuns, plecând de la raportul pregătit de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö pentru Comisia Europeană.

În acest context, ei vor discuta despre impactul unui peisaj amenințător în evoluție și despre numărul tot mai mare de dezastre naturale provocate de schimbările climatice.

Nu în ultimul rând, liderii UE vor evalua progresele în implementarea concluziilor reuniunilor trecute privind migrația. Când s-au întâlnit ultima dată pe 17 octombrie 2024, liderii UE au discutat despre întărirea controlului la frontierele externe ale UE, cooperarea cu țările de origine și țările de tranzit pentru abordarea cauzelor primare ale migrației, combaterea traficului și prevenirea pierderilor de vieți, precum și despre creșterea numărului și accelerarea returnărilor din țările UE.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău