Liderii din UE se întâlnesc pentru două zile la Bruxelles. Președintele Klaus Iohannis a solicitat în mod expres discutarea situației din Republica Moldova

  • 17 Octombrie 09:08
Liderii din UE se întâlnesc pentru două zile la Bruxelles. Președintele Klaus Iohannis a solicitat în mod expres discutarea situației din Republica Moldova

Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc pentru două zile la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, înăsprirea politicii față de migrație și relațiile externe, inclusiv cele cu Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului pentru aderarea la Uniune, care au loc duminică, transmite RADOR.

Președintele Volodimir Zelenski, invitat la summit, urmează să prezinte planul său de victorie în fața Rusiei, dezvăluit deja Statelor Unite și principalelor puteri europene. Președintele ucrainean se va întâlni și cu noul secretar-general al NATO, Mark Rutte, care și-a preluat funcția la începutul lui octombrie.

Uniunea Europeană încearcă să se asigure că Ucraina va depăși fără probleme mari această iarnă, în condițiile în care Rusia i-a distrus o parte din sistemul energetic.

Pe de altă parte, discuțiile vizează și suportul militar, iar aici Ungaria continuă să blocheze anumite inițiative. O altă promisiune pe care Uniunea trebuie să o îndeplinească Ucrainei este cea făcută alături de statele G7, aceea de a livra un ajutor de 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului ca suport economic și militar.

În strânsă legătură cu Ucraina este și discuția despre Republica Moldova, cea care se confruntă cu acțiuni de dezinformare și destabilizare din partea Rusiei în preajma alegerilor și a referendumului în care cetățenii vor fi întrebați dacă vor ca țara lor să se integreze în Uniunea Europeană.

Conform informațiilor autorităților de la Chișinău, dar și a celor ale Comisiei Europene, Rusia a pus la bătaie circa 100 de milioane de euro pentru a influența votul și răspunsul populației la referendum. Pe acest fond, președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat în mod expres discuția despre Republica Moldova, iar statele membre vor să dea un alt semnal de sprijin pentru Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:6,17 m/s
Fri
7
Sat
7
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău