Liderii celor mai mari zece țări UE, între care Macron, Scholz și Iohannis, au demarat un proces de reflecție strategică privind extinderea UE

  • 30 Iunie 2023 14:41
Liderii celor mai mari zece țări UE, între care Macron, Scholz și Iohannis, au demarat un proces de reflecție strategică privind extinderea UE

Președintele Klaus Iohannis a participat vineri, în marja summitului Consiliului European, la o reuniune informală alături de liderii Franței, Germaniei și altor șapte state membre ale UE prin care aceștia au demarat un proces de reflecție strategică privind extinderea Uniunii Europene, scrie caleaeuropeana.ro.

Șeful statului a precizat, pe Twitter, că a participat o reuniune informală “plină de perspectivă” alături de liderii Franței, Germaniei, Olandei, Suediei, Spaniei, Belgiei, Italiei, Portugaliei și Poloniei.

Am demarat o reflecție strategică privind consolidarea UE prin stimularea extinderii și, în același timp, sporirea eficienței Uniunii noastre Europene pentru a se ridica la înălțimea acestei misiuni vizionare“, a subliniat Iohannis.

Demararea acestor discuții vine și contextul în care săptămâna trecută s-a împlinit un an de când Ucraina și Republica Moldova au dobândit statutul de țări candidate la UE, iar Georgiei i s-a recunoscut perspectiva europeană. Parcursul acestor țări către UE a fost recunoscut și joi, în textul concluziilor primei zile a reuniunii Consiliului European de vară.

De asemenea, discuțiile au loc în timp ce președintele Consiliului European Charles Michel a dat startul discuțiilor între liderii UE privind următoarea agendă strategică 2024-2029, cu “extinderea UE în centrul dezbaterilor”, și prin care Uniunea trebuie să decidă ce fel de putere geopolitică și economică își dorește să fie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău