Liderii celor 27 de state UE au discutat despre sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unei intervenții în Ucraina

  • 17 Februarie 2022 19:05
Liderii celor 27 de state UE au discutat despre sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unei intervenții în Ucraina

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europeme au discutat joi despre posibile sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unei intervenții militare în Ucraina în cursul unei reuniuni informale la Bruxelles, ce a avut loc înaintea summitului UE cu Uniunea Africană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a indicat că a avut o convorbire telefonică cu șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski chiar înaintea acestei reuniuni de informare și coordonare, care nu a fost ca scop luarea unei decizii.

"Urmărim îndeaproape situația din teren. O dezescaladare este necesară de urgență", a declarat responsabilul belgian pe Twitter, reafirmând "solidaritatea" UE cu Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat șefilor de stat și de guvern din UE, a căror întâlnire fusese anunțată cu o zi înainte, pentru a expune pe scurt, în linii generale, sancțiunile pe care UE le-ar putea impune Rusiei.

Participanții au subliniat că UE este pregătită să acționeze rapid dacă Rusia invadează sau atacă Ucraina.

"Important este ca în caz de invazie Occidentul să fie pregătit să răspundă în mod adecvat și solid pentru a arăta că o țară nu poate fi invadată fără ca asta să coste scump", a apreciat premierul danez Mette Frederiksen.

Șefa guvernului finlandez Sanna Marin și-a exprimat speranța ca o soluție diplomatică să poată fi găsită. "Dar, desigur, în același timp, pregătim sancțiuni foarte grele, foarte substanțiale", a spus ea.

UE la fel ca SUA privește cu circumspecție anunțurile Rusiei privind o retragere parțială a trupelor sale desfășurate în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Semnale "care păreau să anunțe o dezescaladare nu sunt luate în serios pe moment, trebuie să rămânem pregătiți pentru orice eventualitate", a declarat premierul italian Mario Draghi înaintea summitului. UE trebuie "să mențină o strategie fermă de descurajare, să nu arate nicio slăbiciune", a spus el.

"Obiectivul este de a-i așeza la aceeași masă pe președintele (Vladimir) Putin și președintele Zelenski", a menționat Draghi.

Ursula von der Leyen a indicat la 11 februarie, într-o videoconferință cu președintele american Joe Biden, că sancțiunile UE în cazul unei intervenției a Rusiei în Ucraina ar lovi sectoarele financiar și energetic, precum și exporturile de produse de înaltă tehnologie.

Comisia ține să păstreze secrete sancțiunile posibile, a afirmat într-o conferință de presă Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell. "În cazul unei acțiuni a Rusiei, va exista o reacție sub forma unei propuneri de măsuri concrete și adecvate. Înainte să se petreacă ceva nu putem discuta despre sancțiuni, căci nu am face decât să speculăm asupra agresiunii potențiale la care vom reacționa", a spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău