Liderii Austriei s-au pronunțat împotriva extinderii zonei euro

  • 14 Septembrie 2017 12:11
Liderii Austriei s-au pronunțat împotriva extinderii zonei euro

Liderii Austriei s-au pronunțat joi împotriva dorinței președintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cât mai multe țări din UE alăturându-se zonei euro și au evocat precedentul crizei din Grecia, scrie Agerpres.

"Consider acest concept ca negândit", a declarat cancelarul social-democrat Christian Kern, subliniind că prioritatea europeană trebuie să vizeze lupta împotriva fraudelor fiscale și a dumpingului social. Criteriile de la Maastricht trebuie respectate cu strictețe, a insistat el.

"Atât timp cât acest lucru nu este rezolvat, o extindere a zonei euro nu are niciun sens, deoarece va crește doar problemele", a apreciat cancelarul austriac într-o intervenție la postul public de radio Österreich 1 (Ö1), evocând "exemplul-școală al Greciei".

În discursul său anual privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit că euro avea "vocația să devină moneda unică a întregii Uniuni Europene" și a propus crearea "unui instrument de aderare, oferind o asistență tehnică și uneori financiară de preaderare".

Ministrul de externe conservator Sebastian Kurz a agitat și el spectrul Greciei. "Zona euro și spațiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile. Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil. Trebuie să evităm ca o situație ca în Grecia să se întâmple din nou", a spus el.

Heinz-Christian Strache, liderul principalului partid de opoziție, formațiunea de extrema dreaptă FPÖ, a afirmat că anumite țări din UE nu sunt dornice să se alăture zonei euro.

"Se pare că vrem să-i constrângem pe cei care nu o doresc", a spus el, declarând că Juncker este un "centralizator", care "nu au învățat nimic din Brexit".

În discursul său despre starea Uniunii, Juncker a declarat că UE trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău