Lideri musulmani, reuniți la Istanbul, fac apel la recunoașterea Ierusalimului de Est drept capitala Palestinei

  • 13 Decembrie 2017 16:45
Lideri musulmani, reuniți la Istanbul, fac apel la recunoașterea Ierusalimului de Est drept capitala Palestinei

Lideri musulmani, reuniți miercuri în cadrul unui summit extraordinar al Organizației Cooperării Islamice (OCI) la Istanbul, au adresat un apel comunității internaționale de a recunoaște Ierusalimul de Est drept capitala unui stat palestinian, ca răspuns la decizia SUA de a considera Orașul Sfânt drept capitala Israelului, scrie Agerpres.

OCI s-a întrunit în cadrul unui summit extraordinar pentru a coordona răspunsul la decizia președintelui american, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

''Proclamăm Ierusalimul de Est drept capitala statului Palestina și facem apel la celelalte țări să recunoască statul Palestina și Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată'' (de către Israel), au declarat liderii musulmani într-un comunicat publicat la încheierea summitului OCI.

''Respingem și condamnăm ferm decizia iresponsabilă, ilegală și unilaterală a președintelui SUA, care recunoaște Ierusalimul drept pretinsa capitală a Israelului. Considerăm această decizie nulă și neavenită'', se mai spune în comunicat.

Liderii musulmani au estimat printre altele că decizia lui Trump alimentează ''extremismul și terorismul''.

Potrivit unor surse, peste douăzeci de lideri au participat la summitul de la Istanbul și, în total, 56 de țări au fost reprezentate.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a afirmat în cadrul summitului că SUA ''nu se mai califică pentru a media procesul de pace'' și a cerut înființarea unui ''nou mecanism'' sub egida ONU pentru crearea unui stat palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est.

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea, prezent de asemenea la summitul de la Istanbul, a afirmat că recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului este ''o decizie periculoasă și destabilizatoare''.

Decizia SUA împiedică eforturile de relansare a procesului de pace, ce stagnează de mult timp, dintre palestinieni și Israel, a afirmat suveranul iordanian. ''Regiunea noastră nu poate să se bucure de pace fără soluția a două state'', a spus regele, referindu-se la formula ce propune un stat pentru Israel și altul pentru palestinieni.

Iordania este una dintre cele două țări arabe care au relații diplomatice cu Israelul, cealaltă fiind Egiptul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău