Lider al tătarilor din Crimeea, trimis la un spital de psihiatrie împotriva voinței sale

  • 09 Octombrie 2021 15:39
Lider al tătarilor din Crimeea, trimis la un spital de psihiatrie împotriva voinței sale

Nariman Djelialov, șef adjunct al Mejlis-ului (adunarea națională, n.r.) poporului tătar din Crimeea, reținut luna trecută pentru presupuse acțiuni de sabotaj, a fost trimis la un spital de psihiatrie din peninsulă pentru a fi supus unui control - a anunțat avocatul activistului, Nikolai Polozov.

Potrivit acestuia, Djelialov a refuzat să se supună voluntar unui examen psihiatric. Dar, conform legislației ruse (aplicată de autoritățile de ocupație din Crimeea), dacă există îndoieli cu privire la sănătatea inculpatului sau la capacitatea acestuia de a-și apăra drepturile pe cont propriu, un astfel de control psihiatric este obligatoriu. "Cred că ar trebui să fie evident pentru toată lumea că Nariman Djelialov nu se potrivește deloc cu această descriere... În acest caz, sunt imposibil de luat în calcul alte motive pentru decizia anchetatorului de a-l trimite pe Nariman Djelialov la un examen psihiatric, decât acela de a utiliza împotriva lui practici punitive" - a adăugat avocatul. Acesta a precizat că Djelialov a fost dus de la centrul de arest preventiv din Simferopol la un spital de psihiatrie pe data de 7 octombrie. Controlul psihiatric ar trebui să dureze între 21 și 28 de zile. Apărarea, a subliniat Nikolai Polozov, intenționează să facă apel împotriva "deciziei procedurale ilegale ale anchetei".


Amintim că, pe 3 și 4 septembrie 2021, oficialii de securitate ruși din Crimeea ocupată au efectuat percheziții în casele mai multor tătari și au arestat cinci membri ai acestei comunități din peninsula anexată: Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahmetov, Șevket Useinov și Nariman Djelialov, șef adjunct al Mejlis-ului, adunărea națională a tătarilor crimeeni. Pe 6 septembrie, o așa-numită "instanță" din Simferopol a dispus arestarea preventivă pentru 60 de zile (până la 4 noiembrie) a activistului Nariman Djelialov, care este acuzat de "comiterea unor acțiuni de sabotaj". Acuzații similare au fost formulate și împotriva lui Aziz și Asan Ahtemov. Toți aceștia riscă până la 15 ani de închisoare pentru infracțiuni fabricate de forțele ruse de ocupație din Crimeea. Ministerul ucrainean de Externe a protestat față de acțiunile autorităților ruse, diplomații de la Kiev cerând eliberarea celor cinci tătari arestați, precum și a altor cetățeni reținuți ilegal. Autoritățile ucrainene asociază recentele represiuni împotriva tătarilor din peninsula anexată cu "Platforma Crimeea", al cărei summit fondator a avut loc la Kiev pe 23 august și a provocat o reacție puternică din partea Moscovei.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău