Licitații repetate în trei sectoare ale capitalei pentru sterilizarea câinilor vagabonzi
-
31 Mai 2021 18:21
În sectoarele Botanica, Centru și Buiucani au fost anunțate licitații repetate pentru desemnarea operatorului economic, care va efectua sterilizarea câinilor fara stăpân, din cauză că la aceste trei licitații nu fost nicio ofertă. La licitațiile pentru Ciocana și sectorul Râșcani, a fost desemnată câștigătoare o singură clinică veterinară, care va trebui să sterilizeze până la sfârșitul anului 450 de câini vagabonzi, transmite IPN.
Potrivit lui Karl Luganov, specialist principal în cadrul Secției de control și protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), după ce DGLCA a încheiat un contract cu clinica veterinară câștigătoare pentru sectoarele Ciocana și Râșcani, câinii vagabonzi vor fi capturați, în baza sesizărilor venite din partea locuitorilor capitalei. Ulterior patrupezii vor fi sterilizați, vaccinați împotriva rabiei, vor fi microcipați, înregistrați în registrele animalelor fără stăpân pe care le are în dotare DGLCA, vor fi ținuți pentru o perioadă postoperatorie de 3-4 zile și vor fi întorși în mediul de unde au venit, în cazul în care nu sunt agresivi. În cazul în care câinii capturați vor mușca oameni, după o anumită perioadă, aceștia vor fi capturați din nou și vor fi propuși spre adopție.
Rezultatele licitațiilor repetate pentru sectoarele Botanica, Centru și Buiucani vor fi anunțate la 2 iunie curent. Până la sfîrșitul anului curent, în sectorul Botanica urmează la fel a fi sterilizați 450 de câini fără stăpân, iar alți 450 de câini vor fi sterilizați în sectoarele Centru și Buiucani.
Proiectul de decizie cu privire la implementarea proiectului-pilot privind capturarea, transportarea, evidența, sterilizarea, vaccinarea și ciparea câinilor fără stăpân a fost votat cu 41 de voturi la ședința Consiliului municipal Chișinău din 31 martie. Unul dintre obiectivele urmărite este de a soluționa problema înmulțirii animalelor fără stăpân în municipiu, prin atragerea în procesul de activitate prevăzut de Regulamentul în vigoare (de capturare, sterilizare, vaccinare antirabică, cipare și reîntoarcere în mediul prietenos) a agenților economici specializați în protecția animalelor, cu capacitățile necesare în acest sens.
Potrivit deciziei aprobate de CMC, DGLCA e obligată să asigure implementarea proiectului cu organizarea procedurilor de achiziții publice, în vederea selectării operatorilor economici care vor presta servicii de capturare, sterilizare, vaccinare antirabică, cipare și reîntoarcere în stradă a câinilor fără stăpân.