Liceul „Gheorghe Asachi” va fi decorat cu Crucea Casei Regale a României

  • 14 Februarie 2018 16:10
Liceul „Gheorghe Asachi” va fi decorat cu Crucea Casei Regale a României

Liceul teoretic româno-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău va fi decorat cu „Crucea Casei Regale a României”. Ceremonia urmează să aibă loc pe 26 martie, la București.

Directorul liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatîi, a declarat pentru Radio Chișinău că această decorație este un motiv de mândrie, dar și de responsabilitate.

„Liceul „Gheorghe Asachi” are cu Casa Regală o relație aparte. În perioada interbelică, liceul care astăzi 154 de ani, a fost numit liceul de fete „Regina Maria”. A fost vizitat în 1920 de membrii Casei Regale, de Regina Maria, iar trei ani în urmă am fost vizitați de Principele Nicolae, anul trecut de Principele Radu. Această relație dintre liceul „Gheorghe Asachi” și Casa Regală a României este una absolut firească.  Decorația vorbește și despre aportul pe care l-a avut instituția în perioada interbelică ca una dintre primele și cele mai mari instituții laice pentru fete din această parte a țării”, a menționat Boris Volosatîi.

Liceul „Gheorghe Asachi” a fost fondat în anul 1864. La început, liceul era o școală particulară pentru fiice de nobili localnici, unde studiile se făceau doar în limba franceză.  În 1918, imediat după Marea Unire, prin ordinul Regelui Ferdinand, în baza gimnaziului de fete este creat liceul Regina Maria. În anii celui de-al doilea Război Mondial (1940-1944) școala este evacuată la Craiova.

Decorația „Crucea Casei Regale a României” este acordată instituțiilor și organizațiilor care au adus o contribuție importantă la promovarea efortului Casei Regale în serviciul României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău