Libia: UE promite că își va 'intensifica eforturile' pentru o soluție pașnică, Germania se teme de 'o a doua Sirie'

  • 08 Ianuarie 2020 18:00
Libia: UE promite că își va 'intensifica eforturile' pentru o soluție pașnică, Germania se teme de 'o a doua Sirie'

Uniunea Europeană i-a promis miercuri șefului Guvernului libian de Uniune Națională (GNA, recunoscut de ONU), Fayez al-Sarraj, că își va 'intensifica eforturile' pentru o soluție pașnică în Libia, în timp ce ministrul de externe german, Heiko Maas, a exprimat temerea că această țară nord-africană aflată în haos ar putea deveni 'o a doua Sirie', transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Uniunea Europeană susține pe deplin procesul de la Berlin și toate inițiativele Națiunilor Unite vizând găsirea unei soluții politice globale la criza din Libia', afirmă un comunicat al Consiliului European, emis la finalul mai multor reuniuni cu Fayez al-Sarraj.


O conferință internațională este prevăzută să aibă loc în această lună la Berlin, vizând identificarea unei soluții pentru revenirea la procesul politic sub egida ONU.

GNA, cu sediul la Tripoli, se confruntă cu o ofensivă a forțelor rivale, conduse de mareșalul Khalifa Haftar, care controlează estul țării. Acestea au luat controlul asupra orașului de coastă Sirta, în cadrul campaniei de cucerire a capitalei Tripoli și de înlăturare a GNA.

Fayez al-Sarraj s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu ministrul de externe german, Heiko Maas.

'Vrem să împiedicăm ca Libia să devină teatrul unui război prin interpuși. Și să facem astfel încât Libia să nu devină o a doua Sirie', a declarat Maas după întrevedere.

Ministrul german a participat marți la o reuniune de urgență cu privire la Libia cu omologii săi francez, britanic și italian.
'Prim-ministrul libian a declarat încă o dată sprijinul său total față de procesul de la Berlin și, în particular, că este pregătit să facă să avanseze ceea ce urmează să fie convenit

colo - atât o încetare a focului și un embargou asupra armelor cu statele vecine, dar și, mai ales, procesul politic în Libia sub egida ONU', a declarat Heiko Maas.

Borrell a avertizat anterior că situația din Libia este 'foarte periculoasă', iar marți a condamnat 'ingerința Turciei' în conflictul din această țară.

Charles Michel este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni în Turcia pentru o întâlnire cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Conform cotidianului Hurriyet, Erdogan a anunțat că a trimis 35 de militari în Libia în sprijinul guvernului de la Tripoli, aceștia urmând să nu aibă rol combatant.

 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău