Libia | Șase migranți uciși de gardieni într-un centru de detenție

  • 09 Octombrie 2021 10:35
Libia | Șase migranți uciși de gardieni într-un centru de detenție

Gardieni libieni au împușcat vineri șase migranți originari din țările Africii Sahariene într-un centru de detenție din Tripoli, a indicat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), denunțând condițiile de viață "teribile" din acest loc supraaglomerat, notează AFP.

Mass-media libiană a raportat în același timp, cu imagini video în sprijin, evadarea a sute de migranți din centru, fără a raporta împușcăturile mortale din complex.

Un responsabil al Ministerului de Interne, citat de agenția libiană de presă, a avansat un număr de 2.000 de evadați.

Incidentul a avut loc în centrul de detenție Al-Mabani, unde sunt deținuți aproximativ 3.000 de migranți, a declarat pentru AFP responsabilul OIM, Federico Soda. "În total, șase migranți au fost uciși de gardieni", a adăugat el.

"Nu știm ce a provocat incidentul, dar este în legătură cu supraaglomerarea migranților care trăiesc în condiții teribile și tensionate", a mai spus Federico Soda. "Mulți migranți au evadat în timpul haosului", a continuat el.

Potrivit responsabilului OIM, centrul de detenție Al-Mabani are o capacitate de primire de 1.000 de deținuți, dar peste 3.000 sunt înghesuiți acolo, dintre care aproximativ 2.000 în afara clădirii principale, dar în perimetrul complexului.

"Detenția lor este arbitrară. Mulți dintre ei au documente în regulă, dar sunt blocați în țară", a spus el.

Niciun comentariu imediat nu a putut fi obținut din partea autorităților.

Imaginile difuzate de presa locală au arătat zeci de migranți alergând pe străzile din Tripoli, unii ridicând mâinile spre cer. Mai mulți dintre ei par a fi minori.

Un martor a declarat pentru AFP că a văzut un grup de aproximativ 500 de migranți înaintând pe un bulevard comercial lângă centrul de detenție.

Cel puțin 140 de persoane au fost arestate vineri noaptea și s-au adunat sub un pod din capitală, înainte de a fi urcate în autobuze, evident pentru a fi duse la un centru de detenție, potrivit unui corespondent al AFP.

Libia este un important punct de trecere pentru zeci de mii de migranți, majoritatea din țările Africii Sahariene, care caută în fiecare an să ajungă în Europa prin sudul Italiei, la aproximativ 300 km distanță de țărmul libian. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău