Libia respinge planurile UE privind înființarea unor tabere de migranți pe teritoriul său

  • 20 Iulie 2018 14:07
Libia respinge planurile UE privind înființarea unor tabere de migranți pe teritoriul său

Premierul libian Fayez al-Sarraj a afirmat că țara sa respinge planurile Uniunii Europene privind înființarea unor centre pentru migranți în Libia, pentru a-i opri pe solicitanții de azil care vor să ajungă în Europa Occidentală, și că ea nu se va lăsa atrasă de oferte financiare, relatează vineri agenția Reuters, citată de Agerpres.

Luna trecută, Italia a avansat ideea privind înființarea de centre de primire și de identificare pentru migranți în Africa, propunere ce ar avea drept scop soluționarea problemelor dintre guvernele europene în legătură cu modul de gestionare a unui aflux de peste un milion de migranți începând din 2015.

Libia este un punct principal de plecare pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa la bordul unor bărci pneumatice nesigure, furnizate de către traficanți, care deseori răsuflă sau rămân în pană.

''Ne opunem absolut planului Europei care dorește ca noi să găzduim migranți pe care UE nu vrea să-i ia'', a declarat Sarraj într-un interviu publicat vineri în cotidianul german de largă circulație Bild.

El a respins acuzațiile potrivit cărora paza de coastă libiană a tras focuri de armă asupra unor lucrători din domeniul umanitar care încercau să salveze migranți.

''Salvăm sute de persoane în largul țărmurilor libiene în fiecare zi. Navele noastre patrulează constant'', a afirmat premierul libian, adăugând că Libia a fost lăsată să salveze singură migranți pe Marea Mediterană și că ea are nevoie de mai mult sprijin tehnic și financiar.

Potrivit agenției ONU pentru migrație, 51.782 de migranți și refugiați au intrat în Europa pe mare în acest an până la data de 18 iulie, comparativ cu 110.189 în aceeași perioadă în 2017 și cu 244.722 în 2016. Numărul morților în acest an este de 1.490. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău