Libia: Părțile în conflict au semnat la Geneva un acord de încetare a focului cu efect imediat

  • 23 Octombrie 2020 14:24
Libia: Părțile în conflict au semnat la Geneva un acord de încetare a focului cu efect imediat

Părțile în conflict în Libia au semnat vineri un acord de încetare a focului, cu caracter național și permanent, cu 'efect imediat', după cinci zile de discuții desfășurate la Geneva sub egida ONU, informează AFP și dpa.

'Părțile libiene au ajuns la un acord de încetare permanentă a focului în toată Libia. Această realizare reprezintă o cotitură importantă către pacea și stabilitatea în Libia', a anunțat Misiunea de sprijin a ONU în Libia (MANUL).

Semnarea acordului, transmisă în direct pe internet, a avut loc la Palatul Națiunilor Unite de la Geneva.

'Doresc să vă felicit pentru ceea ce ați realizat aici. A fost nevoie de mult curaj. Sper că acest acord va pune capăt suferințelor poporului libian', le-a spus șefa interimară a MANUL, Stephanie Williams, emisarilor militari care i-au reprezentat pe prim-ministrul Fayez Serraj și pe mareșalul Khalifa Haftar.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune națională (GNA, recunoscut de ONU și cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, și autoritățile din est aliate cu mareșalul Khalifa Haftar, susținut de o parte a parlamentului ales și de președintele acestuia, Aguila Saleh.

Turcia și aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forțele din est conduse de mareșalul Haftar sunt susținute de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia.

În ultimele săptămâni, negocierile interlibiene s-au accelerat în vederea definirii condițiilor unei încetări a focului durabile.

Luptele s-au soldat cu sute de morți și zeci de mii de refugiați.

În aceste condiții, pentru libieni, epuizați de lupte și de divizări, acordul de încetare a focului constituie o rază de speranță.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău