Libia: ONU lansează o inițiativă pentru organizarea de alegeri în 2023

  • 28 Februarie 2023 08:15
Libia: ONU lansează o inițiativă pentru organizarea de alegeri în 2023

Emisarul ONU pentru Libia, Abdoulaye Bathily, a anunțat luni lansarea unei "inițiative" pentru organizarea de alegeri prezidențiale și legislative în țară, în acest an, relatează Agerpres.

„Am decis să lansez o inițiativă menită să permită organizarea și desfășurarea de alegeri prezidențiale și legislative în 2023", a declarat senegalezul în fața Consiliului de Securitate al ONU.

"În acest sens, intenționez să înființez un comitet la nivel înalt pentru Libia", a precizat el.

Acest comitet ar fi responsabil pentru "facilitarea adoptării unui cadru legal și a unei foi de parcurs asociate cu un calendar pentru organizarea alegerilor în 2023" și "promovarea unui consens în privința aspectelor conexe, cum ar fi securitatea alegerilor și adoptarea unui cod de conduită pentru candidați", a explicat emisarul ONU.

Acest "mecanism" ar reuni "toți actorii relevanți libieni, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor politice, personalități politice importante, lideri tribali, organizații ale societății civile, factori de securitate, femei, tineri", a menționat emisarul.

Libia se află într-o criză politică majoră de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011. Țara este subminată de diviziunile dintre Est și Vest și de ingerințe externe. Două guverne rivale luptă acum pentru putere, unul cu sediul la Tripoli - și recunoscut de ONU -, celălalt la Sirte (centru)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău