Libia: Consiliul de Securitate al ONU a aprobat acordul de încetare a focului

  • 28 Octombrie 2020 10:19
Libia: Consiliul de Securitate al ONU a aprobat acordul de încetare a focului

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat marți acordul de încetare a focului încheiat pe 23 octombrie între părțile libiene aflate în conflict, solicitându-le ''să-l pună în aplicare în totalitate'', potrivit unui comunicat care ar trebui urmat în scurt timp de adoptarea unei rezoluții, potrivit diplomaților, relatează AFP, preluat de Agerpres.

''Membrii Consiliului de Securitate primesc favorabil acordul de încetare a focului permanent'' semnat la Geneva sub egida Națiunilor Unite, subliniază textul. Ei ''solicită părților libiene să își respecte angajamentele și să pună în aplicare pe deplin acordul'', se adaugă în declarație.

Consiliul de Securitate le solicită să ''manifeste aceeași hotărâre în căutarea unei soluții politice'' la reuniunile prevăzute pe acest subiect începând din 9 noiembrie în Tunisia, indică textul declarației.

Declarația sa reamintește în cele din urmă nevoia de a respecta embargoul asupra armelor impus pentru Libia în 2011 și de a nu interveni în afacerile interne ale țării.

Părțile în conflict în Libia au semnat pe 23 cotombrie un acord de încetare a focului, cu caracter național și permanent, cu 'efect imediat', după cinci zile de discuții desfășurate la Geneva sub egida ONU, notează AFP și dpa.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune națională (GNA, recunoscut de ONU și cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, și autoritățile din est aliate cu mareșalul Khalifa Haftar, susținut de o parte a parlamentului ales și de președintele acestuia, Aguila Saleh.

Turcia și aliatul său regional Qatar sprijină GNA, în timp ce forțele din est conduse de mareșalul Haftar sunt susținute de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău