Liberalizare pentru „băieți deștepți”: cine va plăti pentru dezechilibrele de pe piața energiei (Mold-street)

  • 20 Septembrie 2021 11:57
Liberalizare pentru „băieți deștepți”: cine va plăti pentru dezechilibrele de pe piața energiei (Mold-street)

La începutul lunii august, câteva mari întreprinderi, inclusiv două fabrici de sticlă, care au ales anterior un furnizor de pe piața liberă pentru a primi energie electrică mai ieftină, s-au pomenit că rămân fără curent, transmite Mold-street.com.

Furnizorii, mici companii, erau gata să le livreze energie, doar că la prețuri mult mai mari, ceea ce nu puteau accepta întreprinderile, pentru că astfel creșteau costurile de producție, precizează sursa citată

Așa că întreprinderile au ales să revină la furnizorul serviciului universal, doar că între 1 și 11 august, până a trece de la un furnizor la altul, companiile au consumat energie de pe piață, ceea ce a creat o serie de dezechilibre și acum ar urma să se stabilească cine este vinovat și mai ales cine plătește pentru aceasta.

Energia ucraineană s-a scumpit de aproape două ori

Administrația Sierra Solar Systems SRL, întreprinderea care importa energia pentru clienții săi, dar și pentru furnizorii Ecoelectroenergo, SD Energy Engineering Group de la 1 august, nu au mai fost în stare să asigure cu energie companiile contractante, explică situația prin scumpirea semnificativă a curentului electric în Ucraina.

„Energia s-a scumpit de aproape două ori. Cumpăram cu aproximativ 50 de dolari pentru un MWh, iar de la 1 august a ajuns la 85 de dolari pentru MWh, iar uneori trece de 90 de dolari. În aceste condiții, când consumatorii ne plăteau 1,09-1,10 lei pentru un kWh, nu puteam activa nicidecum”, explică Nicolae Triboi, fost director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), iar acum administrator la Sierra Solar Systems SRL.

Totodată, el susține că ar fi procurat energie mai ieftină de la alți furnizori, doar că nu există asemenea oferte. În aceste condiții, cele două fabrici de sticlă, un producător de materiale de construcție și subzona Cahul a Zonei Economice Libere Bălți au revenit la furnizorul serviciului universal – Premier Energy SRL.

Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, afirmă că problema asigurării cu energie electrică s-a rezolvat rapid, grație autorității de reglementare și Premier Energy. „Nici-un rezident al subzonei Cahul a ZEL Bălți nu a avut de suferit”, a declarat el.

Fiecare furnizor ar trebui să asigure continuitatea livrării energiei electrice

Deși nimeni nu a avut de suferit, cazul a arătat că liberalizarea se face pe dibuite și acum nu e clar cine va plăti pentru problemele create de firmele unor „băieți deștepți”, care în câteva luni au făcut câteva milioane de lei, după care „au șters putina”.

Reprezentanții Premier Energy susțin că, având în vedere situația la zi cu resursele energetice disponibile pe plan mondial, furnizarea energiei electrice pe piața cu amănuntul prezintă riscuri, atât din cauza volatilității prețurilor de achiziție, cât și a posibilității de întrerupere a aprovizionării de la sursele de import; din acest motiv este foarte important ca fiecare furnizor să asigure continuitatea livrării energiei pe piața în care activează, în caz contrar apar probleme în sistem, iar cei care vor avea de suferit sunt consumatorii.

„Noi, în calitate de furnizor universal, având semnat un contract de procurare a energiei electrice de lungă durată, garantăm oricând și în diferite situații continuitatea furnizării energiei consumatorilor finali (atât persoanelor juridice, cât și consumatorilor casnici) la un tarif reglementat, justificat și aprobat de ANRE, oferind un caracter previzibil relațiilor cu consumatorii”, a declarat administrația Premier Energy.

„Este important ca administratorii, care au capacitatea de a decide asupra schimbării furnizorului, să evalueze cu atenție dacă merită să se avânte la unele economii, deseori relevante și doar pe termen scurt, dar care implică riscuri în continuitatea furnizării. Este necesar să se acționeze cu prudență și, mai presus de toate, cu evaluarea capacității financiare a furnizorilor alternativi, pentru a rezista unei situații de volatilitate a prețurilor pe piața liberalizată”, adaugă furnizorul.

Ce face ANRE

Pe de altă parte, se iscă și întrebarea logică, cum autoritatea de reglementare monitorizează piața și oferă licențe unor companii create parcă special pentru a face profit în timpul verii, când este acces la energie ieftină din Ucraina, iar odată cu apropierea sezonului rece, când cota de energie mai scumpă de la producătorii locali crește sau se majorează prețurile pe piața Ucrainei – să-și abandoneze clienții.

În acest sens, ANRE susține că a fost inițiată și o investigație în privința problemelor apărute în activitățile unor furnizori de energie.

Cazul a arătat vulnerabilitatea pieței energiei și riscul apariției unor litigii și dispute între participanți. Dar problemele sunt chiar mai grave, fiind vorba și de cine va acoperi costurile dezechilibrelor create și de întreprinderile electroenergetice din raioanele de est ale țării (regiunea transnistreană), care nu activează conform cadrului legal al Republicii Moldova, dar sunt parte ale aceluiași sistem electroenergetic.

Dezechilibrarea pieței energiei electrice

Un an în urmă, Consiliul de Administrație al ANRE adopta Regulile pieței energiei electrice , document ce oferă cadrul legal pentru o liberalizare totală a pieței energiei din Republica Moldova, conform normelor europene.

Deși Regulile urmau să intre în vigoare peste un an de la publicarea documentului, ANRE a fost nevoită să ia unele măsuri tranzitorii până la aplicarea Regulilor pieței energiei electrice. Totul s-a datorat divergențelor ce au apărut între diferiți jucători de pe piață, ANRE și operatorul de sistem – Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, privind plata pentru echilibrarea întregii piețe.

Sunt doar două opțiuni pentru a obține energie electrică de echilibru: importul din Ucraina sau achiziția de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Молдавская ГРЭС) din regiunea transnistreană, ceea ce limitează la maximum spațiul de manevră.

ANRE susține că, în februarie-martie 2021, în timpul desfășurării licitațiilor pentru procurarea energiei electrice (pentru perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022), precum și în perioada imediat următoare, a fost identificată o deficiență a pieței energiei din Republica Moldova, și anume – imposibilitatea participanților de a găsi o contraparte cu care să se poată semna un contract de asumare a responsabilității financiare pentru dezechilibrele create, fapt care este în măsură să distorsioneze concurența pe această piață.

În consecință, „în scopul asigurării condițiilor loiale și concurențiale pentru toți participanții la piața de energie electrică, indiferent de modalitatea de procurare a curentului electric, pentru garantarea securității și continuității aprovizionării cu energie a consumatorilor finali, pentru perioada de până la punerea în aplicare a Regulilor pieței energiei electrice”, ANRE a aprobat pe 21 iunie 2021 mecanismul tranzitoriu de soluționare a dezechilibrelor pe piață.

Concomitent, au fost impuse și instrumentele necesare pentru stabilirea/măsurarea dezechilibrelor orare și, corespunzător, asumarea responsabilității de către participanții la piața de energie electrice pentru plata acestor dezechilibre. Astfel, Moldelectrica a ajuns a fi responsabilă pentru oferirea serviciilor de echilibrare furnizorilor și operatorilor de distribuție din Moldova. Pentru a realiza acest lucru, Moldelectrica trebuia să stabilească contracte pentru achiziționarea serviciilor de echilibrare.

Cu toate acestea, Hotărârea ANRE din 21 iunie 2021 cu privire la punerea în aplicare a măsurilor provizorii necesare pentru organizarea și funcționarea pieței energiei electrice nu a putut fi pusă în aplicare de facto, ceea ce a determinat ANRE să o modifice pe 25 august și să revină la un mecanism de echilibrare lunar.

Citiți continuarea pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău