Liberalii au comemorat victimele regimului comunist din Basarabia

  • 28 Iunie 2013 21:41
Liberalii au comemorat victimele regimului comunist din Basarabia

Un șir de manifestații de comemorare a victimelor regimului comunist din Basarabia a fost organizat de reprezentanții Partidului Liberal.

Liderii formațiunii și susținătorii acestora au depus vineri, 28 iunie, flori la piatra comemorativă instalată în Piața Marii Adunării Naționale și au inaugurat o expoziție de tablouri dedicate victimelor deportărilor. 

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că 28 iunie 1940 va rămâne ca zi de doliu în istoria Basarabiei.

La intrarea în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”, în Scuarul Europei, a fost inaugurată expoziția cu genericul "28 iunie 1940 - Ziua ocupației". 

Profesoara universitară, Tamara Purice, ne-a povestit, după ce a depus flori la piatra comemorativă, că a avut și ea rude deportate în perioada sovietică.

Și pentru tienrii care au participat la evenimentele dedicate zilei de 28 iunie, această zi este una de doliu.

Programul manifestărilor se va închiea diseară cu un concert de muzică patriotică, în Piața Marii Adunări Naționale  din Chișinău, la care vor evolua interpreți de pe ambele maluri ale Prutului.

În replică la aceste acțiuni, Partidul Comuniștilor va organiza în seara zilei o contramanifestațiededicată a ceea ce opoziția comunistă numește  ”Ziua de eliberare a Moldovei de sub ocupația română”.

Amintim că pe pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.  Odată cu ocupația sovietică, au început și represiunile împotriva populației din aceste teritorii românești, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău