Libera circulație a artiștilor: Marea Britanie vrea să negocieze cu fiecare țară din UE

  • 16 Februarie 2021 19:35
Libera circulație a artiștilor: Marea Britanie vrea să negocieze cu fiecare țară din UE

Guvernul de la Londra a anunțat marți că intenționează să încheie acorduri separate cu fiecare dintre cele 27 de state membre în UE, pentru a permite artiștilor britanici să se deplaseze fără vize în Uniunea Europeană, fapt pe care aceștia nu pot să îl mai facă din cauza Brexitului, informează AFP.

După ce Marea Britanie a părăsit definitiv Uniunea Europeană pe 31 decembrie 2020, la finalul unei perioade de tranziție, Guvernul de la Londra s-a confruntat cu o ploaie de critici pentru faptul că nu a negociat dreptul de călătorie fără vize pentru artiștii britanici aflați în turnee și pentru echipele lor tehnice, în cadrul acordului de liber schimb cu UE.

Adresându-se unei comisii parlamentare, Secretarul de Stat pentru Cultură, Caroline Dinenage, a declarat că deși "ușa rămâne deschisă" pentru discuții mai ample cu UE, posibilitatea de a se ajunge la o soluție cu cei 27 de membri ai UE în ansamblul lor ar fi "foarte complicată".

Ea consideră că guvernul britanic ar avea mai multe șanse de succes prin "negocieri cu statele individuale".

"Cea mai mare problemă este chestiunea permiselor de muncă și ea este cu adevărat de competența individuală a statelor membre. De aceea, ne concentrăm eforturile în această direcție", a adăugat Caroline Dinenage.

Deputații britanici au ascultat declarațiile făcute de reprezentanții acestui sector de activitate, care au descris un tablou sumbru al viitorului lor, dacă deplasările în UE nu vor fi facilitate.

"Cred că impactul negativ al Brexitului asupra industriilor creative și în special asupra artiștilor independenți a devenit încă și mai brutal", a declarat Deborah Annetts, director general al Incorporated Society of Musicians.

"Este de acum o criză. Credem că trebuie să existe o discuție între guvern și Comisia Europeană", a adăugat ea, subliniind dublul impact al Brexitului și al pandemiei de COVID-19 asupra artiștilor interpreți.

"Auzim mărturii ale unor oameni care ne spun lucruri de felul următor: 'am impresia că trebuie să fac o alegere între a fi britanic și a fi muzician'", a declarat Paule Constable, membru al colectivului de angajați independenți Freelancers Make Theatre Work.

O petiție susținută de numeroase vedete din Marea Britanie, care solicită o exceptare de la vize pentru profesioniștii din muzică și din alte domenii artistice, a fost semnată deja de peste 280.000 de persoane.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău