Liban | Criza economică a scos din nou mii de oameni în stradă

  • 12 Iunie 2020 11:36
Liban | Criza economică a scos din nou mii de oameni în stradă

Noi manifestații antiguvernamentale au avut loc joi seara în Liban, unde oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de criza economică care continuă să se agraveze și față de scăderea constantă a lirei libaneze față de dolar, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Manifestanții, care au sfidat restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, au blocat șosele în sudul, nordul și estul țării, pe alocuri folosind cauciucuri incendiate.

"Acest guvern trebuie să plece acasă", au scandat protestatarii la Antelias, la nord de capitala Beirut. "Suntem obosiți și flămânzi", au mai strigat manifestanții.

În Piața Martirilor din centrul Beirutului, zeci de oameni au scandat "Revoluție, revoluție", iar unii dintre ei au instalat corturi.

Autoritățile au mobilizat armata pe șoselele principale pentru a încerca să elibereze drumurile blocate.

Protestatarilor li s-au alăturat adepți ai mișcărilor libaneze șiite Amal și Hezbollah, scandând la rândul lor de pe motociclete "Și noi murim de foame".

Libanul trece prin cea mai gravă criză economică de după războiul civil din 1975-1990, ceea ce a determinat băncile să impună restricții la retragerile de lire libaneze și dolari. Țara cunoaște din 2019 o prăbușire economică însoțită de o penurie de dolari, o depreciere puternică a lirei libaneze și o explozie a inflației care a aruncat o parte a populației în sărăcie. Aceste dificultăți au fost unul din vectorii mișcării populare inedite din octombrie anul trecut împotriva unei clase politice considerate coruptă și incompetentă.

Luni, centrul de reflecție International Crisis Group (ICG) a apreciat într-un raport că Libanul are nevoie de ajutor internațional pentru a ieși din naufragiul economic, subliniind în același timp că această asistență trebuie condiționată de adoptarea unor reforme ignorate vreme îndelungată de clasa politică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău