Levănțica, planta aromatică a anului 2016

  • 12 Martie 2016 22:43
Levănțica, planta aromatică a anului 2016

Levănțica sau lavanda (denumire științifică: Lavandula angustifolia) este planta aromatică a anului 2016.

Totodată, ea este punctul central al competiției „Planta aromatică a anului”, ajunsă la a patra ediție.
 
Concursul dorește să atragă idei interesante pentru a întrebuința levănțica în diverse domenii precum horticultură, artă, cultură, știință sau cosmetică. Proiectele se pot depune până la 30 august 2016.„Planta aromatică a anului”, aleasă de Asociația Grupurilor Profesionale Aroma Therapy din Austria (VAGA), este o inițitivă menită să sensibilizeze opinia publică asupra efectelor ierburilor și plantelor aromatice pentru sănătătate și să le sublinieze importanța socio-culturală.
 
Levănțica este o plantă medicinală și aromatică, originară din zona Mării Mediterane, fiind cunoscută încă din Antichitate. Romanii foloseau plantele pentru a parfuma băile. Originea cuvântului „lavandula” vine de la latinescul „lavare” care înseamnă „a spăla”.
 
Levănțica cultivată în scopuri medicinale, culinare, ornamentale și este des utilizată în industria parfumurilor și a produselor cosmetice. Are un puternic efect calmant și în medicină se recomandă pentru tratarea afecțiunilor nervoase, bolilor de inimă (de origine neuro-vegetativă), stărilor de slăbiciune, migrenelor și amețelilor. Totodată, prin uleiurile pe care le conține are efecte benefice în tratarea afecțiunilor hepatice și biliare. De asemenea, are efecte antibacteriene, antispastice și antiinflamatorii.
 
Florile și uleiul de levănțică sunt folosite pentru a atenua tensiunea musculară, anxietatea, pentru a stimula circulația și pentru a alunga insomnia. În scop culinar, mugurii și frunzele de lavandă se folosesc la prepararea diverselor mâncăruri cu legume, cu fructe de mare, deserturilor, siropurilor, sosurilor și conferă o aromă fină brânzeturilor din lapte de capră. Este unul din ingredientele ierburilor de Provence, un amestec de plante medicinale inventat la începutul anilor 1970. Levănțica se cultivă în România și în multe regiuni din întreaga lume, precum Franța, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Rusia, Norvegia, India, Japonia, Africa, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
 
Sursa: www.radiomures.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău