Leul se păbușește

  • 13 Ianuarie 2015 18:14
Leul se păbușește

Leul moldovenesc va înregistra la 14 ianuarie o nouă depreciere în raport cu principalele valute de referință.

Banca Națională a afișat pentru mâine un curs de 19 lei 12 bani pentru un euro în creștere cu 22 de bani față de astăzi. Dolarul american s-a apreciat cu 19 bani și va costa mâine 16 lei și 21 de bani.

Banca Națională a explicat astăzi cauzele deprecierii considerabile a monedei naționale față de dolarul american.

Potrivit directorului Departamentului Operațiuni Valutare al BNM, Lucia Hadârcă, dolarul s-a apreciat și față de moneda euro, pentru că economia americană se relansează, iar cea europeană se află în recesiune.

Totodată este înregistrată o cerere mai mare decât oferta de valută de pe piața internă, decalajul fiind de aproximativ 20 la sută, a adăugat Lucia Hadârcă. O altă cauză este situația din regiune și influența deprecierii rublei rusești asupra monedei naționale.

Tendința de depreciere a leului va continua și în următoarea perioadă, a subliniat Lucia Hadârcă.

”Agenții economici încep să achite pentru importul de gaze, de electricitate, a altor resurse energetice și evident că cererea poate să crească în continuare” - a declarat Lucia Hadârcă.

BNM a mai anunțat că nu a intervenit de la începutul acestui an pe piața valutară, dar monitorizează situația și va face intervenții în caz de necesitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău