Leul se depreciază. Republica Moldova ar putea intra într-o criză profundă

  • 19 Iunie 2015 14:15
Leul se depreciază. Republica Moldova ar putea intra într-o criză profundă

Experții vin cu prognoze sumbre pentru economia moldovenească.

Leul va continua să se deprecieze și în zilele următoare, iar relațiile financiare cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Uniunea Europeană ar putea fi înghețate pentru o perioadă nedeterminată în cazul în care nu va fi votat de urgență un nou Cabinet de Miniștri, nu va fi soluționată problema Băncii de Economii și nu va fi aprobat un plan anticriză. 

Un semn al situației alarmante cu care se confruntă economia moldovenească a fost deja resimțit în aceste zile, consideră experții. Este vorba de deprecierea valutei naționale până la aproape 22 de lei pentru un euro. Trendul ar putea continua, iar un al doilea val de deprecieri, în care valuta europeană ar putea ajunge și până la 30 de lei pentru un euro, ar fi tot mai probabil, în situația în care FMI a „înghețat” creditarea Moldovei, iar pe 16 iunie și Banca Mondială a condiționat reluarea finanțării Chișinăului cu acțiuni decisive pentru soluționarea problemelor din sectorul bancar, și eradicării corupției în eșalonul de sus al puterii, consideră directorul de programe la Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”, Dumitru Budianschi.

Stoparea pe o perioadă nedeterminată a finanțărilor din partea donatorilor externi, care în acest an urmau să se ridice la aproape 7 miliarde de lei, ca urmare a neonorării angajamentelor de către stat, ar putea arunca țara într-o criză profundă, consideră analistul economic, Ion Preașcă. Vor fi stopate o serie de proiecte importante ce țin de reforma justiției, iar reformele din domeniul agriculturii, care în acest an aveau ca bază investiții externe în proporție de aproape 60% ar putea fi compromise. 

Situația s-ar putea deteriora și după ce Banca Națională a creditat, în secret, BEM cu aproape un miliard de lei pentru ca aceasta să-și poată onora obligațiunile față de deponenți, lucru ce a afectat grav rezerva BNM, mai spune expertul.

În aceste condiții, fostul ministru de finanțe, Mihai Manole, spune că autoritățile au la dispoziție cel mult 7 săptămâni pentru a evita un colaps. În cazul în care nu va fi aprobat de urgență un plan anticriză, până la finele anului  datoria externă a Republicii Moldova ar putea ajunge la 100% din PIB, care va scădea și el cu apropae 1 la sută.

De notat că în ultimele zile, leul a pierdut 6% din valoare în raport cu euro și aproape 4% față de dolarul american, asta în pofida faptului că BNM a majorat rata de bază la 14,5%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
0
Fri
2
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău