Leul se depreciază. Ce prognoze fac experții

  • 12 Ianuarie 2016 18:57
Leul se depreciază. Ce prognoze fac experții

După o scurtă perioadă în care valuta națională a înregistrat o stabilitate fragilă, leul și-a reluat trendul de depreciere față de principalele valute de referință.

Doar de la 1 ianuarie și până marți, 12 ianuarie, cursul oficial de schimb al leului a scăzut cu 3,4% față de dolar și cu circa 3% față de euro. Experții au păreri împărțite referitor la evoluțiile monedei naționale. În timp ce unii califică ieftinirea leului drept o manifestare ciclică, alții prognozează un curs de schimb de până la 29 de lei pentru un euro în luna aprilie.

În doar câteva zile leul s-a depreciat oficial cu 70 de bani față de dolarul american și 75 de bani față de euro. La bănci și la casele de schimb valutar, la care cererea de valută întrece deja oferta, deprecierea este de peste 1 leu și 20 de bani.

Expertul economic Sergiu Gaibu consideră că o astfel de evoluție înseamnă, de fapt, revenirea la trendul stopat în decembrie și este pe deplin justificată, ținând cont de situația reală din economie, criza politică și evoluțiile externe. De asemenea, consideră expertul, deprecierea leului se explică și prin nivelul redus al remitențelor, fiind o reprezentare ciclică sezonieră, care se repetă cu o frecvență de 3-4 ori pe an. Sergiu Gaibu a exclus totodată repetarea scenariului din 2015 când în câteva săptămâni, leul s-a depreciat cu peste 10 lei față de euro și dolar.

”Această situație se manifestă pe parcursul iernii deoarece plățile în exterior cresc, iar exporturile și remitențele scad. Nu va fi situația din anul trecut deoarece nu mai există acel capital speculativ pe piața valutară. BNM a redus lichiditățile de pe piața iar cursul de schimb este în mare parte dictat doar de cerere și ofertă”, a declarat Sergiu Gaibu.

În același timp doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, susține că o devalorizare a monedei naționale este inevitabilă, iar aceasta va continua și în perioada următoare, în condițiile în care Republica Moldova are stopate finanțările externe, în lipsa unui acord cu FMI.

Situația economică se agravează pe zi ce trece. Estimez în primul trimestru al acestui an o scădere a PIB cu 8%. Chiar dacă va fi ales un guvern reformator, starea lucrurilor nu se va îmbunătăți peste noapte. În perioada ianuarie-aprilie  ne putem aștepta la deprecieri semnificative ale leului. Nivelul de rezistență aflat la 22 de lei și 25 de bani pentru un dolar ar putea fi trecut și chiar să se ajungă și la un curs de 25 lei pentru moneda americană. Euro ar putea ajunge și la 29 de lei în aprilie, daca lucrurile vor merge prost”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

Potrivit experților, o astfel de evoluție ar putea duce la un nou val de scumpiri la produsele de import și poate anula posibilele efecte pozitive de pe urma scăderii prețului la nivel internațional la resursele energetice, inclusiv la benzină, motorină sau gazele naturale.

Solicitați de Radio Chișinău, reprezentanții Băncii Naționale au evitat să facă o prognoză oficială a cursului de schimb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău