Leul moldovenesc se apreciază față de euro

  • 16 Mai 08:09
Leul moldovenesc se apreciază față de euro

Moneda unică europeană continuă să se ieftinească în raport cu leul moldovenesc. Pentru astăzi, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit un curs valutar oficial de 19 lei și 36 de bani pentru un euro, în scădere cu cinci bani față de ziua de ieri. Guvernatorul Octavia Armașu a explicat tendința prin cererea scăzută de valută pe piață, transmite MOLDPRES.

Totodată, dolarul se va scumpi astăzi cu un ban și va costa 17 lei și 80 de bani. Leul românesc și rubla rusească se vor ieftini cu câte un ban. Ca rezultat, cea din urmă va costa 22 de bani, iar leul românesc – 3 lei și 92 de bani. Hrivna ucraineană își va menține cotația de 48 de bani.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a afirmat că aprecierea monedei naționale este determinată, în special, de cererea slabă de valută pe piață.

„Noi am făcut multe intervenții pentru a procura excesul de valută pe piața internă, oricum moneda națională continuă să se aprecieze. Cauza principala este cererea slabă. Avem o cerere slabă internă, o cerere slabă pentru importuri, respectiv este o cerere slabă de la importatori pentru a procura valută pe piață. În aceste condiții, noi permanent suntem în situația de exces de valută străină, ceea ce pune presiuni de apreciere pe leul moldovenesc. Cu toată intervențiile noastre, cu toată creșterea rezervelor valutare, oricum leul moldovenesc continuă să se aprecieze”, a punctat Octavian Armașu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău