Leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de principalele valute de referință. Experții consideră că principalele cauze țin de piața externă, de volumul mare de remitențe, dar și de politica monetară a BNM
-
11 Octombrie 2021 13:51
Leul moldovenesc continuă, a patra săptămână consecutiv, să se aprecieze față de principalele valute de referință. Experții consideră că principalele cauze țin de piața externă, de volumul mare de remitențe, dar și de politica monetară a Băncii Naționale. În același timp ei spun că nu trebuie să ne așteptăm la salturi mari ale cursului de schimb al valutei naționale, fluctuațiile fiind în marja țintită de autoritățile financiare, transmite Radio Chișinău.
Leul moldovenesc a început să se aprecieze față de majoritatea valutelor de la mijlocul lunii septembrie. În această perioadă, leul s-a întărit cu peste 70 de bani față de euro și lira sterlină și cu 24 de bani față de dolarul american.
Principala cauză a acestei evoluții este situația de pe piața externă. Euro se devalorizează față de dolar, de aici și diferența mare de curs între leul moldovenesc și moneda unică europeană, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul economic Veaceslav Ioniță. De asemenea, potrivit acestuia, altă explicații țin de volumul mare de remitențe, oferta de valută și consumul intern care au atins nivele record, cel puțin pentru ultimii ani.
Leul încearcă să se mențină stabil în contextul internațional, dar mai este și specificul nostru intern: în ultimele 12 luni moldovenii au vândut peste patru miliarde de dolari, un volum record pentru cel puțin ultimii 7-8 ani. Remitențele sunt foarte mari, la fel ca și consumul populației. Anul acesta vom avea un consum cel puțin cu 35 de miliarde de lei mai mare decât anul trecut.
În același timp, economistul Viorel Gârbu susține că o cauză importantă a aprecierii leului ține și de politica monetară a Băncii Naționale care a majorat în câteva rânduri rata de bază în ultimele luni, pentru a lupta cu inflația. Astfel, creditele au devenit mai scumpe ceea ce afectează activitatea economică, astfel încât agenții economici au nevoie de mai puțină valută. În consecință întărirea valutei naționale lovește în producătorii interni și în exportatori, explică Viorel Gârbu.
Câștigă importatorii și producătorii externi, dar producătorii interni pierd, deoarece leul s-a apreciat cu aproximativ 2%, ceea ce înseamnă că s-a ieftinit marfa producătorilor din afară, iar cei autohtoni au pierdut din competitivitate.
Experții consideră că nu există nicio premisă internă în prezent pentru a prognoza fluctuații semnificative ale cursului de schimb al leului moldovenesc față de principalele valute de referință.