INFOGRAFIC | Leul moldovenesc a ajuns la cea mai puternică cotație de la începutul anului, arată o analiză a lui Veaceslav Ioniță

  • 10 August 2020 11:39
INFOGRAFIC | Leul moldovenesc a ajuns la cea mai puternică cotație de la începutul anului, arată o analiză a lui Veaceslav Ioniță

Leul moldovenesc continuă, pentru a treia lună consecutiv, procesul său de apreciere față de coșul valutar IVM-10. Săptămâna trecută acesta a atins o nouă cota maximă, de 95,75 puncte, ceea ce înseamnă o cotație cu 4,25% mai mare decât la începutul anului. Despre aceasta anunță expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care a efectuat o analiză în acest sens.

 

Potrivit expertului, în perioada 3-9 august 2020 leul moldovenesc s-a apreciat cu 0,75% față de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali din IVM-10 și ai Moldovei. Cel mai mult săptămâna trecută leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+3,33%), rubla rusă (+2,16%) și rubla belarusă (+1,84%).

Veaceslav Ioniță susține că de la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat în mediu cu 4,25% față de cele 10 valute din IVM-10. El a devenit mai puternic față de opt valute și s-a depreciat față de două valute. Cel mai mult leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+18,80%), rubla rusă (+18,57%) și hrivna ucraineană (+16,82%). În aceeași perioadă, valuta moldovenească s-a depreciat față de euro (-2,21%) și leul românesc (-0,89%). Ultima dată dolarul american a avut o cotație atât de joasă față de euro în mai 2018.

„În linii mari, în 2020 leul moldovenesc, în relație cu valutele de bază dolarul american și euro, copie comportamentul leului românesc”, susține expertul.

Economistul opinează că dolarul american în luna iulie-august a înregistrat ce-a mai puternică depreciere (-5,00%), din ultimii trei ani, față de euro. Cotația lui a scăzut de la 1,125 USD/EURO la începutul lunii iulie până la 1,182 în prima săptămână din august.

Veaceslav Ioniță menționează că deprecierea dolarului american are loc pe fundalul crizei din USA provocate de COVID-19. Totodată pe fundalul luptei politice din ajunul alegerilor prezidențiale și incapacitatea congresului american de a se înțelege privind măsurile economice anticriză. „Donald Trump a fost nevoit să adopte la finele săptămânii trecute patru legi anticriză ocolind congresul. Însă toate aceste măsuri nu prea ajută, dolarul american continue procesul de depreciere”, constată Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în această luptă între euro și dolar, leul moldovenesc pe tot parcursul lunii iulie a avut o poziție neutră. Dacă analizăm cotația leului moldovenesc față de coșul valutar EURO&USD, atunci observăm că aceasta s-a păstrat la nivelul de 18.37 puncte pe tot parcursul lunii iulie. Altfel spus, leul moldovenesc s-a depreciat puțin față de euro (-1,5%) și s-a apreciat față de dolarul american (+3,5%). În luna iulie, leul moldovenesc s-a plasat exact pe mijloc între cele două valute de bază. Însă, în prima săptămână din august, leul moldovenesc s-a apreciat (+0,5%) față de ambele valute din coșul valutar EURO&USD. Drept rezultat, în prezent totuși, leul moldovenesc se lipește mai tare de valuta puternică din acest moment euro și se îndepărtează de dolarul american.

După cum a menționat economistul, dolarul american continuă deprecierea sa față de majoritatea valutelor. În săptămâna 3-9 august majoritatea valutelor din IVM-10 s-au apreciat față de dolarul american. Cel mai mult s-a apreciat leul moldovenesc (+1,01%), coroana cehă (+1,01%) și zlotul polonez (+0,86%). Totodată, trei valute, care în prezent sunt și cele mai puternic depreciate față de USD, au continuat procesul de depreciere. Cel mai mult s-a depreciat lira turcească (-2,40%).

Veaceslav Ioniță mai precizează că de la începutul anului, șase valute din IVM-10 sunt mai puternice decât dolarul american și alte patru valute sunt mai slabe. Cele mai puternice valute față de dolarul american, comparativ cu începutul anului, sunt euro (+5,31%), leul românesc (+4,07%) și leul moldovenesc (+3,22). Cele mai depreciate valute față de USD de la începutul anului sunt lira turcească (-19,18%), rubla rusă (-18,85%) și hrivna ucraineană (-16,35%).

Potrivit expertului, leul moldovenesc puternic este benefic pentru populația Moldovei, deoarece produsele de import sunt în mediu cu 4,25% mai ieftine, doar datorită cursului valutar. Drept consecință, un leu puternic permite scăderea semnificativă a inflației, cea ce este benefic pentru populație în condiții de criză economică. Pe partea opusă, leul puternic lovește în producătorul autohton în special agricultori și procesatorii producției agricole.

Astfel, leul moldovenesc s-a apreciat puternic față de toate cele patru valutele regionale: rubla belarusă, rubla rusă, lira turcească și hrivna ucraineană. Aceste patru țări asigură aproape jumătate din importurile noastre de produse agricole și alimentare. În mediu, leul moldovenesc s-a apreciat față de aceste patru valute, cu 17,4%, de la începutul anului. Aceasta înseamnă că produsele agricole și alimentare din aceste țări, doar datorită cursului valutar sunt cu 17,4% mai mici decât cele moldovenești.

„Putem spune că agricultorii moldoveni în acest an sunt loviți de trei factori: criza economică provocată de COVID-19, cea mai puternică secetă și cursul valutar nefavorabil”, susține Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, Banca Națională este nevoită să oscileze între interesele populației și interesele agenților economici, în condiții de turbulențe puternice pe plan internațional în special în relația USD-EURO. Totodată, BNM trebuie să intervină lent, cel puțin pentru a reîntoarce leul moldovenesc la valoarea de la începutul anului, și să mențină poziția de mijloc în lupta dintre EURO-USD.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău