Leul a început anul la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

  • 09 Ianuarie 2020 11:33
Leul a început anul la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Leul moldovenesc a început anul 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Față de coșul valutar EURO&USD, leul a atins cota de 18,28 puncte. Comparativ cu USD, leul a înregistrat performanțe mai slabe, însă are situația mult mai bună față de EURO, menționează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, transmite IPN.


Într-o postare pe Facebook, Veaceslav Ioniță menționează că în 2019 leul moldovenesc a avut un comportament „în oglindă” comparativ cu anul 2018. În 2018 a înregistrat în prima jumătate de an o apreciere continuă, apoi a urmat o perioadă de depreciere. Iar în 2019 situația a fost diametral opusă. Mai întâi am asistat la o depreciere puternică a leului, apoi au urmat mai multe luni de apreciere.

Pentru 2020 expertul recomandă Băncii Naționale să evite situații din 2019, când am asistat la aprecieri/deprecieri bruște ale valutei naționale. „BNM nu urmărește scopul menținerea la anumit nivel a cursului valutar, dar cu certitudine BNM este obligată să evite situații de stres pe piața valutară”, precizează Veaceslav Ioniță.

Economistul susține că rezervele valutare de peste trei miliarde de dolari permite BNM-ului să asigure o fluctuație lină a cursului valutar și să nu admită șocuri valutare pe piață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău