Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli

  • 22 Noiembrie 14:30
Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli

Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să interzică școlarilor să aleagă rusa ca a doua limbă străină începând cu anul școlar 2026-2027, relatează G4Media.

A doua limbă străină în toate instituțiile de învățământ din țară va putea fi doar una dintre limbile oficiale ale UE. Excepție vor face limbile al căror studiu este reglementat prin acorduri interguvernamentale separate.

Pornind de la faptul că rusa nu este o limbă a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, acest lucru înseamnă o interdicție a studiului limbii ruse ca a doua limbă străină în școli.

La această etapă, prima limbă străină în școlile letone este predată din clasa întâi și, cel mai adesea, este engleza.

În mod tradițional, a doua limbă străină începe să fie predată începând cu clasa a patra, iar alegerea acesteia nu este încă reglementată prin lege. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat în 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu au posibilitatea de a alege: în peste 300 de școli, doar rusa este oferită ca a doua limbă străină.

Guvernul  Letoniei crede că aceste reforme „vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
7
Sat
9
Sun
10
Mon
8
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău