Letonia le ordonă rușilor care nu mai au permis de rezidență să părăsească țara

  • 08 Martie 17:29
Letonia le ordonă rușilor care nu mai au permis de rezidență să părăsească țara

Letonia le-a ordonat cetățenilor ruși care nu mai au permis de rezidență să părăsească teritoriul acestei țări, aceasta fiind prima dată când autoritățile de la Riga adoptă o asemenea măsură, relatează DPA, transmite Agerpres.

Șase cetățeni ruși au primit recent o notificare pentru a părăsi Letonia, potrivit Autorității letone pentru migrație. Doi dintre ei au plecat deja din Letonia, iar ceilalți patru au la dispoziție 30 de zile pentru a face același lucru, a precizat Maira Roze, șefa Autorității pentru migrație.

Aceste măsuri sunt o consecință a modificărilor operate în legea letonă privind imigranții, ce au fost adoptate în toamna lui 2022 ca răspuns la invazia rusă pe scară largă în Ucraina.

Orice cetățean rus care dorește să continue să locuiască legal în Letonia trebuie de acum să solicite statutul de rezidență permanentă și, pe baza unui test, să facă dovada cunoașterii limbii letone pentru utilizare cotidiană. Persoanele care nu pot furniza această dovadă la timp și nu îndeplinesc condițiile juridice pentru obținerea unui permis de rezidență trebuie să părăsească Letonia.

Autoritățile letone afirmă că noile măsuri se referă la aproape 1.000 de persoane. Roze a precizat că peste o cincime dintre acestea au părăsit deja Letonia via o altă țară din Uniunea Europeană.

Aproximativ 20 dintre cei vizați au invocat motive familiale verificabile pentru rămânerea în Letonia. Pentru cetățenii ruși rămași în țara baltică, poliția de frontieră se va deplasa la ultimul loc de rezidență raportat și va verifica dacă persoana respectivă stă acolo sau nu.

Letonia, ce are frontieră comună cu Rusia, este țară membră a NATO și are o populație de aproximativ 1,9 milioane de persoane. Un sfert dintre acestea au origini rusești, majoritatea imigranților venind în perioada sovietică. O proporție semnificativă dintre ei, în special persoane în vârstă, nu dețin cetățenia letonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău