Letonia declară starea de urgență, în timp ce sute de migranți se adună la frontieră

  • 11 August 2021 08:17
Letonia declară starea de urgență, în timp ce sute de migranți se adună la frontieră

Letonia a declarat marți starea de urgență în timp ce sute de migranți s-au adunat de-a lungul frontierei țării cu Belarus, în ceea ce se crede că este o acțiune deliberată a Minskului, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Starea de urgență se aplică în mai multe regiuni din sud-estul și sudul țării, aproape de granița cu Belarus. Ea este în vigoare până pe 10 noiembrie, a anunțat guvernul de la Riga.

Măsura permite poliției de frontieră să trimită înapoi migranții care au intrat ilegal în țară din Belarusul vecin, folosind forța dacă este nevoie, potrivit agenției de presă BNS.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a amenințat deschis că va trimite migranți din țările devastate de război precum Siria, Afganistan și Irak, ca represalii pentru sancțiunile impuse de Uniunea Europeană pentru încălcările grave ale drepturilor omului în Belarus, în urma rezultatelor disputate ale alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Trecerile ilegale de frontieră în Lituania, parte a blocului comunitar, au crescut recent semnificativ și guvernul lituanian a declarat starea de urgență pentru a i se permite să răspundă mai repede.

Până în prezent, 283 de persoane au fost arestate pentru trecere ilegală a frontierei în Letonia numai în ultimele patru zile.

Peste 340 de persoane în total au fost arestate în ultimele luni.

UE are în vedere impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva lui Lukașenko pentru instrumentalizarea migranților în scopuri politice.

Protestele în masă din Belarus în vara trecută au fost declanșate de alegerile prezidențiale din 9 august 2020, considerate pe larg ca trucate.

Lukașenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi potrivit comisiei electorale a țării și a fost învestit pentru un al șasea mandat prezidențial succesiv. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,09 m/s
Thu
12
Fri
16
Sat
21
Sun
14
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău