Letonia a explicat că intenția de a reveni la serviciul militar obligatoriu are legătură cu Rusia

  • 17 Iulie 2022 11:18
Letonia a explicat că intenția de a reveni la serviciul militar obligatoriu are legătură cu Rusia

Letonia trebuie să-și asigure apărarea în cazul în care Rusia va atacă brusc, iar NATO nu va reuși să o împiedice, a declarat ministrul apărării leton, Artis Pabriks, pentru ''Business Insider'', comentând planurile autorităților letone de a revni la serviciul militar obligatoriu. Letonia a renunțat la serviciul militar obligatoriu în anul 2007.

''Evident că am făcut niște calcule ca să aflăm câte forțe ar putea acumula Rusia la granițele noastre, în 24 sau 48 de ore. Și cunoscând bine faptul că NATO va avea nevoie de ceva timp pentru a reacționa și a răspunde la acest lucru, trebuie să fim pregătiți să ne apărăm fiecare centimetru și fiecare milimetru din teritoriul nostru'', a adăugat ministrul.


Pabriks a mai spus că Letonia nu poate repeta situația similară cu cea când țara a fost ''ocupată de Uniunea Sovietică''. ''Nu ne permitem să părem vulnerabil, slabi. Trebuie să fim puternici. Nu ne este teamă, ci suntem doar vigilenți, pregătiți, pentru că nu avem de gând să mai trăim sub această guvernare străină și această ocupație, ca strămoșii noștri'', a precizat el.

Pe la începutul lunii iulie, Ministerul Apărării al Letoniei a propus revenirea la serviciul obligatoriu în armata letonă, a informat portalul Lsm.lv. În prima etapă, din 2023, recrutarea va fi voluntară, iar din 2028, după o perioadă de tranziție de cinci ani, va deveni obligatorie pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani. Durata serviciului militar obligatoriu va fi de un an, inclusiv o lună de concediu. Conform inițiativei Ministerului Apărării din Letonia, recruții vor urma o pregătire de bază, timp de trei luni, o pregătire militară specială, alte trei luni, iar apoi pot fi înrolați direct în forțele armate pentru alte cinci luni.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău