Leonid Kravciuk: "Putin nu se va opri niciodată"

  • 16 Martie 2015 12:00
Leonid Kravciuk:

Fostul președinte ucrainean Leonid Kravciuk consideră că propaganda rusă va continua chiar și după ce agresiunea militară a Federației Rusiei împotriva Ucrainei va înceta.

"Putin nu se va opri niciodată. Nu știm dacă mâine va fi mai rău, dacă va exista un război" - a afirmat Kravciuk, președinte al Ucrainei în perioada 1991-1994. În opinia fostului președinte, trebuie să se facă distincție între un război în care se folosesc tancuri și arme și un război în care se promovează propaganda rusească de către diverși prezentatori ruși, cum ar fi Vladimir Soloviov sau Dmitri Kiseliov, cel care a declarat, la televiziunea publică "Rossia 24", că Rusia este singura țară în lume capabilă să transforme SUA în cenușă.

"Războiul purtat de Kiseliov nu va înceta. Putem opri războiul cu ajutorul armelor, dar nimeni nu va reuși vreodată să oprească Rusia din încercarea de a subjuga Ucraina" - a menționat Kravciuk, adăugând că, în opinia sa, apariția filmului rusesc "Calea către Patrie", la un an de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, poate indica faptul că președintele rus, Vladimir Putin, se pregătește să continue agresiunea împotriva Ucrainei. "De ce apare acest film la un an de la acele evenimente? Pentru că se știe că anexarea Crimeii nu corespunde normelor juridice internaționale și, la un moment dat, cineva va trebui să răspundă în fața instanței. Iar Putin, din câte observăm, nu se teme, își asumă acest lucru (anexarea Crimeii, n.red)" - a declarat fostul președinte ucrainean. Totodată, Leonid Kravciuk și-a exprimat îngrijorarea că acest film, în care Putin povestește cum a luat decizia de "alipire a Crimeii la Rusia", poate indica faptul că liderul de la Kremlin intenționează să continue să-și promoveze intențiile de a anexa Ucraina. "Apariția acestui film este periculoasă. Acest lucru poate fi o pregătire pentru etapele următoare ale Putin" - a concluzionat Kravciuk.

Într-un documentar realizat de postul Kremlinului "Rossia 1", președintele Vladimir Putin dezvăluie că a planificat anexarea Crimeii cu patru zile înainte ca oameni înarmați să își facă apariția pe teritoriul peninsulei ucrainene. Putin susține că a ordonat începerea demersurilor pentru "a aduce Crimeea înapoi acasă" după o ședință care a durat o noapte întreagă, în februarie 2014. Potrivit liderului de la Kremlin, ședința respectivă, care a avut loc în noaptea de 22 spre 23 februarie și la care au mai participat șefii serviciilor secrete și ministrul rus al apărării, a fost fost convocată pentru a planifica salvarea președintelui destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici. "I-am invitat la Kremlin pe șefii serviciilor speciale și pe ministrul apărării, cărora le-am trasat sarcina de a salva viața președintelui Ucrainei (Viktor Ianukovici, n.red), care ar fi fost pur și simplu lichidat" - susție Putin, într-un promo al documentarului, a cărui dată de difuzare nu a fost anunțată. "Am terminat ședința la ora 7:00 dimineața. Înainte de plecare, le-am spus colegilor că suntem nevoiți să începem demersurile pentru a aduce Crimeea înapoi în componența Rusiei" - dezvăluie Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău