Leonid Kojara: Statutul politic, baza procesului de negocieri în problema transnistreană

  • 21 Ianuarie 2013 13:21
Leonid Kojara: Statutul politic, baza procesului de negocieri în problema transnistreană

În ultimul timp procesul de negocieri pe marginea conflictului transnistrean, a înregistrat o dinamică pozitivă, a declarat oficialul ucrainean.

Ucraina va insista, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE, ca în cadrul negocierilor în formatul 5+2 să fie discutată chestiunea privind reglementarea politică a conflictului transnistrean, precum și viitorul statut al regiunii separatiste, a declarat luni, 21 ianuarie, ministrul de externe al Ucrainei, Leonid Kojara, care întreprinde o vizită în Republica Moldova.
 
În ultimul timp procesul de negocieri pe marginea conflictului transnistrean, a înregistrat o dinamică pozitivă, a declarat oficialul ucrainean. El a salutat și continuarea contactelor directe dintre Chișinău și Tiraspol. În același timp, ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că țara sa, în caliitate de președinte al OSCE, dar și de mediator la negocieri, va insista ca în cadrul formatului 5+2 să fie discutate și chestiunile privind reglementarea politică a conflictului.
 
Noi trebuie să continuăm discuțiile asupra acestei chestiuni și, desigur, chestiunile statutului politic sunt baza procesului de negocieri. Ceva timp în umă, era o dinamică pozitivă pe care nu o văd acum. Ucraina este interesată că această chestiune să nu fie exclusă de pe agenda negocierilor, ci să fie discutată, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Leonid Kojara .
 
Ministrul moldovean al afacerilor externe și integrării europene, Iurie Leancă a salutat interesul Ucrainei asupra conflictului transistrean și și-a exprimat speranța că președinția acestei țări la OSCE va impulsiona tratativele.
 
Noi vom continua cooperarea cu OSCE și cu Ucraina pentru a realiza măsurile de încredere și de respectare a drepturilor omului în regiunea transnsitreană. O atenție continuă va fi acordată și situației din zona de securitate, bineînțeles și problemei transformării misiunii de pace, dar și evacuării muniției militare din regiunea transnistreană, care, în opinia noastră, este absolut inutilă, a declarat Iurie Leancă.
 
Cei doi miniștri de externe au vorbit și despre relațiile bilaterale tot mai bune din ultimii ani, menționând că, în prezent, nu există probleme nerezolvate între cele două state.
 
Amintim că negocierile în formatul 5+2, reluate la sfârșitul anului 2011, au în vedere trei domenii - social-economic, juridic și umanitar. Anterior, Chișinăul a acuzat Moscova și Tiraspolul că se opun discuțiilor asupra subiectelor ce țin de reglementarea politică a conflictului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău